Na sjeveru Hrvatske 22 osobe umrle od droge, najgora situacija u Varaždinu

Ukupno 255 osoba umrlo je u Hrvatskoj od posljedica uzimanja droge, što je čak 54 posto više nego godinu ranije.

Pokazuje to izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2018. godinu objavljen u petak. Prema tom izvještaju, broj umrlih od zloporaba psihoaktivnih tvari dramatično raste.

I nije bilo niti jedne županije bez smrt od posljedica droge. Najgora je situacija u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Zagrebačkoj županiji.

Na sjeveru najviše je umrlih zabilježeno na području Varaždina, osam, te Zagorja, četiri. Po tri osobe umrle su od posljedica drogiranja u Koprivnici, Međimurju i Virovitici, a jedna u Bjelovaru.



Ukupno 33 osobe umrle su od predoziranja heroinom, a 12 metadonom. Čak 22 ovisnika počinila su suicid, a 21 je stradao u nekoj nesreći.

Najmanje u Bjelovaru

U Hrvatskoj se od zloporaba psihoaktivnih opijata godišnje liječi oko sedam tisuća osoba. Prosječna stopa liječenih na 100.000 stanovnika iznosi 188.

Najgora je situacija na području Zadra gdje je stopa liječenih čak 482, a slijede Istra (424) i Šibenik (408). U vrhu su i riječko te splitsko područje.

Najmanje liječenih ovisnika ima na području Bjelovara, samo četiri na 100.000 stanovnika. U virovitičkom kraju ta stopa iznosi sedam, Lici i Zagorju po 19, a Koprivnici 32.

Na sjeveru najgore je stanje u Varaždinskoj županiji gdje je stopa liječenih skočila na 142, što je, primjerice, gotovo pet puta više nego u Podravini. Stanje se pogoršalo i u Međimurju u kojem je ta stopa 109, piše Danica.hr.

Komentari