Na sastanku Vijeća za nasljeđivanje trona Charles III. službeno proglašen novim britanskim kraljem

Twitter

Kralj Charles III., službeno je proglašen novim britanskim kraljem na sastanku Vijeća za nasljeđivanje trona u palači St. James u subotu. Jučer se obratio naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. U emotivnom govoru narodu je poručio – “Služit ću vam s ljubavlju i lojalno!”

Potpisivanjem proglasa, prvi dio ceremonije završen je nakon desetak minuta.

– Princes Charles je postao jedini kralj Charles III. Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjverene Irske i ostalih zemalja Commonwealtha . Posto je kralj kojem podanici priznaju svu vjeru i stalnu poslušnost. Neka Bog čuva kralja, rečeno je na ceremoniji.

Proglas će biti objavljen u Londonu, Edinburghu i Belfastu.Postupak se sad seli u Prijestolnu dvoranu. Vijeće će pozdraviti novoga kralja.

Ispred Buckinghamske palače mnoštvo iskazuje počast preminuloj kraljici:

 

– Ovdje sam rođena i tu sam odrasla, ona je bila postojana ličnost na svjetskoj pozornici. Mnogo nam je značila, stoga je ovo vrijeme puno osjećaja. Očekivala sam tugu, ali mislim da iskazi žalosti koji stižu iz cijeloga svijeta stvarno ističu gubitak koji smo doživjeli.

 

– Bila je čvrsto na zemlji, snažna, bila je netko na koga se treba ugledati. Ponosan sam što sam Englez, ponosan sam jer je ona bila moja kraljica. Nevjerojatna žena.

Na neki način bila je dio života većine Britanaca, bila im je uporište postojanosti i stabilnosti. U 70 godina vladavine Elizabete II. bilo je i turbulentnih vremena, ratova, političkih i gospodarskih kriza, skandala, mnogo od toga manje ili više okrznulo je i monarhiju.

 

Njezin najstariji sin sa 73 godine preuzima tron. Charles III. jučer je navečer javnosti prvi put govorio kao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i vladar 14 drugih država Commonwealtha.

 

– Za malo više od tjedan dana okupit ćemo se kao narod, kao Commonwealth i globalna zajednica, kako bismo ispratili moju voljenu majku na počinak. U tuzi, sjetimo se i crpimo snagu iz svjetla njezina primjera. Uime cijele obitelji mogu samo najiskrenije i najsrdačnije zahvaliti na sućuti i potpori. To mi znači više nego što mogu izraziti. A mojoj dragoj majci, dok započinje svoje posljednje veliko putovanje kako bi se pridružila mojem dragom, pokojnom ocu, želim jednostavno poručiti: hvala ti. Hvala vam na ljubavi i odanosti našoj obitelji i obitelji naroda kojoj ste tako marljivo služili sve ove godine. Neka ti anđeli pjevaju na odlasku, rekao je.

 

Kralj Charles III. sastao se u Buckinghamskoj palači s novom britanskom premijerkom Liz Truss.

 

– Bilo je tako dirljivo ovog popodneva kad smo stigli ovamo. Svi ti ljudi dolaze iskazati sućut, položiti cvijeće, rekao je.

 

U Velikoj Britaniji počelo je razdoblje nacionalne žalosti. Iz cijeloga svijeta stižu poruke tuge i sućuti.

Komentari