Na Riječki neboder postavljena ogromna crvena petokraka: Ovo je samoobrambeni spomenik

Petokraka/Goran Kovacic/PIXSELL

Na Riječkom neboderu smještenom na kraju Korza u nedjelju je postavljena velika crvena zvijezda. Riječ je o umjetničkoj instalaciji Nemanje Cvijanovića naziva ‘Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik’ koja je u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture trebala biti postavljena još u svibnju, ali je zbog epidemije koronavirusa to pomaknuto na rujan.

Radi se o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku.

Instalacija je sastavni dio programa ‘Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru’ u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca ‘Doba moći’ koji tematizira i istražuje povijesne mijene i aktualne manifestacije moći.

Ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek ‘opasnog’ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo, kaže Cvijanović.

Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. Skulptura će biti postavljena od 20. rujna do 4. listopada 2020. godine, piše Jutarnji list.

Komentari