Na Novu godinu umirovljenici ostaju bez krova nad glavom: Gutamo normabele k’o bombone, očajni smo

Pixabay

Prvog dana Nove godine 20-ak bivših lučkih radnika koji žive u zgradama na Trgu kralja Tomislava u Pločama moglo bi završiti na ulici. Baš tada istječe rok u kojem se kao korisnici lučkih stanova u Pločama moraju izjasniti prihvaćaju li ponudu za otkup tih stanova po komercijalnim uvjetima, koje im je ponudila aktualna uprava Luke Ploče d.d., ili će život nastaviti kao beskućnici o kojima će brigu nastaviti voditi Centar za socijalnu skrb.

“Ne znam ni kud ću ni što ću. Očajna sam”, kazala je Lorita Ostojić za Jutarnji list, jedna od nesretnih stanara lučkih stanova koji ove godine dočekuju najgori Božić u životu. Strah i neizvjesnost vidi im se u očima.

“Gutamo normabele k’o bombone. Ne jedemo, ne pijemo, ne spavamo. Život nam se pretvorio u pakao”, govore bivši radnici, od kojih neki imaju i 40 godina staža u Luci.

Riječ je uglavnom o stanovima od 30 do 50 kvadrata. Nije to, kažu, nikakav luksuz, nego nužni krov nad glavom. Velik broj stanova je i derutan izvana i iznutra, ali jedini je topli dom za 20-ak ogorčenih Pločana, koji nemaju novca za otkup pa će, prema svemu sudeći, završiti na ulici u jeku pandemije koronavirusa.



“Što nam preostaje nego da postavimo šator nasred Ploča i u njemu živimo”, rezolutna je Milena Ilić.

Ona, kao i njezini susjedi, traži da im se omogući otkup stanova u kojima žive od 1994. po modelu nositelja stanarskog prava, što se primjenjivalo za sve društvene stanove nakon osamostaljenja Hrvatske. Drugim riječima, kada bi im se priznalo nositeljsko stanarsko pravo, stanove bi otkupili za 40-ak tisuća kuna, a ovako im je određena cijena od 800 eura po kvadratu, piše Jutarnji.

Komentari