Na ljestvici najsigurnijih zemalja u svijetu tijekom pandemije Hrvatska je iznad Slovenije, Švedske, Francuske

Hrvatska je zauzela 35. mjesto na ljestvici najsigurnijih zemalja tijekom koronavirusne krize u svijetu, prema istraživanju tvrtke Deep Knowledge GroupDKG iz Hong Konga s uredom u Londonu. Istraživanje koje je obuhvatilo 60 zemalja svijeta proučavalo je čiji politički okvir pruža najviše stabilnosti protiv koronavirusa.

Izrael s nalazi na prvom mjestu, a nakon njega slijede Njemačka, Južna Koreja i Australija. Kina je na petom mjestu. Hrvatska je na razini svijeta zauzela solidno mjesto, a ispred nje se nalazi Irska dok ju slijedi Turska.

Na rang ljestvici europskih zemalja Hrvatska se pak nalazi na 19. mjestu te se nalazi ispred Slovenije – 22, Švedske – 24 ili Francuske – 26, Bugarske – 27 i Rumunjske – 28.

DKG razvila je napredne analitičke okvire za analizu gospodarskih, društvenih i geopolitičkih stabilnosti kako bi došla do rezultata. Istraživanje je provedeno na 60 zemalja, a ova rang lista stvorena je kako bi pomogla ljudima i vladama koje donose odluke da povećaju korisne rezultate za društvo.



Analiza je pokazala da su se neke zemlje vrlo rano pokazale učinkovitima u borbi protiv Covida-19. Te su se zemlje usredotočile na ranu prevenciju uvođenjem mjera izolacije i korištenjem učinkovitih metoda liječenja hospitaliziranih pacijenata. Na primjer, Kina i Njemačka rano aktiviraju hitne napore za suzbijanje virusa i povećanje bolničkih kapaciteta. Koristili su tehnologije uključujući umjetnu inteligenciju, robotiku i analizu velikih podataka, u kombinaciji s tehnikama liječenja i zdravstvene zaštite.

Zemlje su ocijenjene pomoću 24 specifična parametra u četiri različite kategorije među kojima su učinkovitost karantene, učinkovitost vladinog upravljanje, nadgledanje i otkrivanje te spremnost za hitno liječenje. Rangiranje sigurnosti i rizika uzima u obzir zaštitu od infekcije COVID-om, smrtnost i negativne ishodi pacijenata, mjerenja nadzora, otkrivanju i upravljanju infekcijama, te sigurnost i stabilnost u najširem smislu, uključujući zaštitu od negativnih ekstremnih uvjeta.

Zanimljivo je da su neke od najbogatijih zemalja i među najmanje sigurnima u svijetu. Najriskantnije su tako: Italija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska. Države su to koje su i glavna žarišta te imaju najveći broj oboljelih i smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Također istraživanje je prema kompleksnom izračunu svakoj zemlji dodijelilo određen broj bodova na ljestvici sigurnih zemalja. Hrvatska tako ima 560,53 bodova. Iza Hrvatske su Slovačka , Letonija, Slovenija, Portugal, Bugarska, Rumunjska, ali i velike sile poput Španjolske, Italije, Francuske i Ujedinjene Kraljevine. Izrael koji predvodi ima 632 boda, Njemačka 631 bod.

Za njemački tjednik Spiegel, osnivač DKG-a Dimitrij Kaminski objasnio je zašto ta zemlja ima najbolji rejting sigurnosti i stabilnosti te je jedna od vodećih nacija na svijetu u pogledu kriznog menadžmenta.

“S obzirom na visok broj inicijalno zaraženih pacijenata, Njemačka je bila vrlo učinkovita i uspješno je zaustavila daljnja širenja i kao rezultat imat će prilične gospodarske prednosti nakon kraja pandemije” rekao je Kaminski.

Nedavno rangiranje zdravstvene sigurnosti zemalja od Covida-19 DKG-a privuklo je značajan interes javnosti. Poredak su priznali izraelski premijer, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela i osobno izraelski premijer, Benjamin Netanyahu koji redovito objavljuje na svom Facebook profilu pozitivna kretanja ljestvice DKG-a koje su mu išle u prilog.

Zato su neki izraelski mediji posumnjali u vjerodostojnost DKG-a. Times of Israel navodi da je za grupu ”malo tko čuo”, a Kaminskog opisuje kao biznismena iz Moskve koji se više bavio kriptovalutama nego političkim rangiranjima.

Uspješan izraelski odgovor nalazi se u efikasnom praćenju zaraženih od samog početka epidemije. Zemlja koja broji preko 12,000 zaraženih i 117 umrlih je još od sredine ožujka počela pratiti mobitele građana putem posebne aplikacije koja je efikasno izolirala ljude koji su bili u kontaktu s oboljelima. Vlada Benjamina Netanyahua je naišla na kritike zbog kršenja privatnost, ali budući da se zemlja već nalazi u neprijateljskom okruženju od ranije je imala razvijene brojne policijske metode za povećanje sigurnosti građana koje je sada implementirala i u borbi protiv virusa, prenosi Jutarnji list.

Komentari