Na hrvatskim sudovima nakupile su se stotine tisuća neriješenih predmeta, a evo i gdje je najgore

Foto: Pixabay

Na hrvatskim sudovima više je od 400 tisuća neriješenih predmeta, no Ministarstvo pravosuđa ambiciozno očekuje rješavanje svih predmeta starijih od 7 godina do kraja godine.

Naizgled, ovo su samo nepregledne gomile papira. No svaka od njih krije neku ljudsku priču, neki problem na čije se rješavanje čeka godinama.

Najdulje na Općinskom sudu u Splitu – čak 761 dan. Slijede Zagreb i Rijeka s 500-tinjak dana, dok Osijek svoje slučajeve uspijeva riješiti u manje od 10 mjeseci.

Ministarstvo pravosuđa u siječnju je postavilo ambiciozan cilj – do kraja godine riješiti 25 tisuća slučajeva starijih od 7 godina, izvještava HRT.



“U prvih 6 mjeseci ove godine bilježimo smanjenje tih predmeta, odnosno kvalitetnije i brže rješavanje za 16%, odnosno za 4 tisuće predmeta”, rekla je Sanda Kulić, ravnateljica Uprave za organizaciju pravosuđa Ministarstva pravosuđa i uprave.

Županijski sudovi su ostvarili definirane kvartalne ciljeve, i u prvom i u drugom kvartalu, dok su općinski sudovi to napravili u nekakve tri četvrtine, naglašava.Do kraja kolovoza ove godine na Općinskom sudu u Zagrebu bilo je gotovo 52 tisuće neriješenih predmeta. U Rijeci i Splitu 38, odnosno 36 tisuća, u Osijeku 19 tisuća

A kad se predmet riješi, eventualne žalbe s općinskog odlaze na županijski sud.

“U odnosu na građanske predmete imamo 2019. 11994, znači faktički 12 tisuća predmeta, 2020. 7 tisuća, i na današnji dan imamo 7864 predmeta”, naglasio je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Predsjednici sudova imaju veliku ulogu u organizaciji rada i ostvarenju zadanih ciljeva.

“Predsjednik suda svaki mjesec je dužan izvršiti uvid u upravljačka izvješća informacijskog sustava e-spisa, gdje točno može vidjeti koliko je taj sudac riješio predmeta te koliko ima neriješenih predmeta”, govori Marina Boko, predsjednica Općinskog suda u Splitu.

No postoje okolnosti na koje suci ne mogu utjecati.

“Pa vam se desi da vam stranka dođe s liječničkom potvrdom o navodnoj zdravstvenoj nesposobnosti na dan održavanja ročišta ili neposredno prije”, naglašava Janja Marijan Žabek, glasnogovornica Općinskog suda u Zagrebu i dodaje kako često postoje problemi s dostavom zbog neprijavljivanja prebivališta, boravišta.

Ovakvo odugovlačenje postupka moguće je riješiti samo skraćivanjem rokova. Kako je najavio ministar, i to bi trebalo biti riješeno izmjenama zakona.

Komentari