Na dnu jadrana pronađen ‘Nostalgični Moe’, američki bombarder B-24 iz Drugog svjetskog rata

Foto: Phil DeFer

Iz podmorja između otoka Visa i Korčule stiže nam prava senzacija – gotovo osam desetljeća otkad je posljednji put viđen, pronađen je “Nostalgični Moe”.

Riječ je o borbenom zrakoplovu tipa B-24, još jednom američkom bombarderu potonulom u Jadranu nedaleko od Visa u Drugom svjetskom ratu, javlja HRT.

Sidney L. Ruff Junior bio je pilot jedinog do sad oko Visa pronađenog bombardera s muškim imenom. No ni “momak Moe”, nije imao sreće – našao se na morskom dnu s mnogim “letećim curama”

“Tako da je on u klasičnom stanju jednoga bombardera B24 jer oni su u pravilu, prilikom slijetanja na more, ako je slijetanje bilo kontrolirano od strane pilota ili kopilota, imali puknuće i rotiranje glavnih kila, govori Lorenz Marović iz Ronilačkog centra Manta – Komiža.Gotovo sve ih je pronašla ronilačka obitelj Marović, uz pomoć vrsnih dubinskih ronilaca iz Njemačke.

“Tko više broji. Rekao bih 10. Evo još jedan B24, oko Visa, a nadam se ne zadnji, govori Andi Marović iz Ronilačkog centra Manta i dodaje kako je to bila dojava ribara kao i uvijek. Našli su avion sa sonarom, zaronili i identificirali.

Da je riječ o Nostalgičnom Mou potvrdili su američki vojni kustosi i domaći stručnjaci.

Probuđen je nakon 77 godina, leži na 93 metra dubine, krila su mu još vidljiva, repa nema. Posljednji je put viđen u kolovozu ’44-te iznad jezera Balaton u Mađarskoj. Imao je, pokazuju crtice na trupu, do tada više od 40 borbenih akcija.

“Najavljujem da će ih biti još, po novoj knjizi gospodina Danijela Frke, koja ima upravo takav naziv kao i ovaj otok, a to je Zadnja nada, Last hope jer je on bio zadnja nada svima koji su u akciji bili oštećeni, da bi sletjeli na neko kopno i vratili se živi kući”, rekao je Lorenz.

Četvorica se, nažalost, s ovog aviona nisu vratila živa. Poginuli u akciji, piše u detaljnom dokumentu sudbine njegove deveteročlane posade

Komentari