VIDEO Plenković o novom rekordu: To pokazuje ozbiljnost situacije. Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost

Sjednica vlade/Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković apelirao je u četvrtak još jednom na građane da budu odgovorni u vezi koronavirusa, poručivši kako moramo pokazati mentalitetnu snagu jer ćemo u suprotnom imati sve veće i veće širenje epidemije.

“Imamo još jedan rekordan dan s 1563 novozaražena i 13 preminulih, to dovoljno govori o ozbiljnosti situacije u Hrvatskoj, susjednim zemljama, Europi i diljem svijeta”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Apelirao je stoga još jednom na građane da budu odgovorni, budni i uviđavni prema onima koji boluju od Covida-19 ili su s drugim zdravstvenim tegobama.

“Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema svojim najbližima jer ako to ne pokažemo imat ćemo sve veće i veće širenje epidemije”, istaknuo je.



Premijer se osvrnuo i na dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta najavivši da će se danas održati sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Podsjetio je na sve dosad poduzete mjere koje su omogućile zadržavanje radnih mjesta, niske stope nezaposlenosti i očuvanje likvidnosti poduzeća istaknuvši da je u tu svrhu isplaćeno radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru 6,85 milijardi kuna. S dodatnih planiranih oko 300 do 350 milijuna kuna to će do kraja godine dosegnuti 7,5 milijardi kuna.

Podaci HZMO-a kažu da je krajem veljače bilo 1,542 milijuna osiguranika, a prošlog tjedna 1,545 milijuna. „Vidimo blago povećanje za 3210 osiguranika, što znači da su mjere koje smo poduzeli imale smisla i pokazale učinkovitost uz istodobno osiguravanje funkcioniranja državnih i javnih služi, mirovina i financiranje svih obaveza”, ustvrdio je Plenković.

Najavio je za idući tjedan da će na Vladu doći prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću godinu, o čemu će Sabor raspravljati nakon blagdana Svih svetih.

Ambicija je da rebalans i proračun budu izglasani tijekom studenoga, kazao je.

Ministar financija trebao bi dobiti ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19.

Na dnevnom je redu i dopuna Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19, te odluka o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave za sprječavanje širenja COVID-19 i osiguranje uvjeta za redovito obavljanje poslova u tijelima državne.

Komentari