Na današnji dan umro je jedan od heroja Domovinskog rata general Janko Bobetko

Cropix

Na današnji dan 2003. umro je jedan od heroja Domovinskog rata general Janko Bobetko. Čuveni general Bobetko koji je među ostalim obavljao i dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (1992.-1995.), bio je i ostao jedan od najistaknutijih i najomiljenijih hrvatskih generala tijekom obrambenog Domovinskoga rata.

Bio je strah i trepet za srpskog i crnogorskog okupatora u obrani Dubrovnika, a uspješno je vodio i vojne operacije Maslenica i Medački džep. Nakon što ga je predsjednik dr. Franjo Tuđman razriješio dužnosti prije Vojno-redarstvene operacije Oluja obavljao je dužnost zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Objavio je i knjigu „Sve moje bitke“ u kojoj je opisao najvažnije događaje u kojima je sudjelovao tijekom Domovinskoga rata, a koja je naišla na različiti odjek, jer je pisana britko, čisto i bez „farbanja“ povijesti.

“Imam čisti obraz koji mi dopušta da iza sebe ostavim pisani trag o svemu što sam radio i dovršio kroz svoj više od pet desetljeća dug vojni i politički život”, rekao je.



Bobetka je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužio 2002. za ratne zločine. Bobetko je tada izjavio da u Haag neće otići živ i nije htio primiti optužnicu. Umro je 29. travnja 2003. u Zagrebu, a pokopan je na Gradskom groblju u Sisku, piše Kamenjar.

Komentari