Na današnji dan osnovana 4. gardijska brigada ‘Pauci’ kojom je zapovijedao ministar Damir Krstičević

Niksa Stipanicev / CROPIX

Četvrta gardijska brigada, poznata i po poslijeratnom nazivu “PAUCI”, bila je elitna postrojba Hrvatske vojske čiji je doprinos za vrijeme Domovinskog rata nemjerljiv.

Osnovana je 28. travnja 1991. godine u jeku priprema za ustrojavanje ZNG-a, nakon samog početka agresije na Republiku Hrvatsku. Brigada je bila sastavljena od skupine mladih redarstvenika (njih 130) koji su izašli iz središta za izobrazbu postrojbi za posebne namjene MUP-a PJP Kumrovec u Split su stigli 30. svibnja 1991. godine. Većina je bila iz Livna, zatim iz Tomislavgrada, Kupresa, Širokog Brijega, Trebižata, Ljubuškog, Stoca i Bugojna.

Prva baza (30. svibnja 1991.) im je bila hotel Split (nekoliko dana), a zatim se sele u hotel Resnik u Resniku. U Resniku se osniva 1. bojna kojoj je zapovjedao Gento Međugorac, a zamjenik je Ivan Zelić. Prva formirana satnija je bila od navedenih pripadnika i nosila je naziv druga (tako su došli iz MUPa) i zapovjednik je bio Ilko Pavlović.

Nakon nekog vremena im se pridružuju dragovoljci iz Kaštela, a zatim i iz drugih mjesta, a dio pripadnika tijekom šestog mjeseca odlazi u Imotski u formiranje-pojačanje 3. bojne, dio u Vrliku i Sinj koji formiraju-pojačavaju drugu bojnu, dio odlazi za Metković i Dubrovnik za formiranje postrojbi u navedenim mjestima. Jedna od satnija formalno ostaje bez vojnika te je dobila zadaću da prebjege iz “JNA” obuči i od njih napravi satniju koja odlazi na prvu zadaću u Kruševo kod Zadra. Prvi ratni zapovjednik i suosnivač bio je general bojnik Ivo Jelić.



Uz Jelića, brigadom su od njezina osnutka zapovijedali ratni zapovjednici: bivši načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov i aktualni ministar obrane general Damir Krstičević, piše Dnevno.

Komentari