Na Akademiji trenutno 27 prijava za zlostavljanje: Ako DORH ne dođe do nas, doći ćemo mi do njih

Akademija dramskih umjetnosti/Slavko Midzor/PIXSELL

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković komentirala je prijave za seksualno nasilje na njenom fakultetu te pojasnila koji su daljnji koraci, ali i u kojem razdoblju se najviše slučajeva dogodilo.

Dosad je zaprimljeno 27 prijava za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, a policija je jučer preuzela dokumentaciji, kazala je dekanica ADU-a Franka Perković u razgovoru s našim reporterom.

“Imamo još jednu novu prijavu protiv jednog od bivših zaposlenika, koji već ima nekoliko prijava koje smo jučer predali. Danas očekujemo DORH i imenovano je povjerenstvo sastavljeno od nastavnika, nastavnica i studenata ADU-a koje će proći kroz svaki slučaj i onda temeljem mišljenja povjerenstva ćemo postupati prema ljudima s eventualnim sankcijama ako bude bilo osnove, a vjerujem da će biti”, istaknula je za N1. 

Osam je protiv onih koji su u radnom odnosu 

Od navedenih prijava osam je protiv onih koji su trenutno u radnom odnosu. Šestoro su dijelom umirovljenici, a neki su bivši suradnici te je jedan profesor preminuo, pojasnila je.



”Mi naravno prema njima nemamo osnove postupati, tim više je važno da policija i DORH preuzmu te slučajeve”, dodala je.

Rekla je da su i DORH-a najavili da će na ADU doći danas u jutarnjim satima. “Najavili su dolazak danas u jutarnjim satima. Ako oni ne dođu do nas, doći ćemo mi do njih. Htjela bih da to danas ide dalje”, dodala je također.

Žrtve ne vjeruju sustavu

Na pitanje da komentira činjenicu da se jedna od prijava odnosi na događaj iz 1995. godine, Perković kaže da to samo pokazuje do koje mjere žrtve ne vjeruju sustavu.

Pa to samo govori o tome koliko prijaviteljice nisu male povjerenja u institucije države da će se ti slučajevi riješiti, koliko su bile svjesne moguće stigme koja će ih pratiti ostatak života i koliko je teško takve situacije priznati, prvo samoj sebi, onda i okolini te onda pokrenuti takve procese”, istaknula je.

“Većina slučajeva događala se, pogotovo oni najozbiljniji, između 2000. i 2015./16. godine, koliko ja mogu procijeniti. Očito je u posljednje došlo do smjena generacije, ipak jedan dio folklora – recimo to tako – koji je pratio ovo društvo polako zamire i očito se društvo ipak mijenja u pozitivnom smislu tako da žrtve se više ne osjećaju tako bespomoćno i ne osjećaju krivnju zbog toga u onoj mjeri kako je to bilo donedavno”, smatra dekanica ADU-a.

Kazala je i da ju je prvog dana odmah kontaktirao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ponudio potporu.

Komentari