MVEP O RUSKIM STATISTIKAMA: Nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo, a da mi to ne znamo

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su u Ukrajini ubijena 74 hrvatska “plaćenika”.

Na stranicama ruskog Ministarstva vanjskih poslova objavljna je, kako izgleda, detaljna evidencija stranih boraca u Ukrajini, a među njima navode i podatke za Hrvate.

O svemu se oglasilo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu spovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi”, naglasili su.



Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za Jutarnji list je u subotu rekao da”zasad Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin”.

“Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin”, rekao je Grlić Radman.

 

Komentari