MVEP: Hrvatska pomno prati događanja u Crnoj Gori i osuđuje svaki oblik nasilja

Foto: Petar/Flickr

Događanja u Crnoj Gori vezana uz ustoličenje mitropolita SPC-a na Cetinju, povijesnoj crnogorskoj prijestolnici iznenadila su zemlje u regiji, a i šire. O tome se očitovalo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) koje je objavilo da “pomno prati događanja u Crnoj Gori i da osuđuje svaki oblik nasilja, te je pozvalo na rješavanje problema putem dijaloga i izrazilo nadu da trenutna situacija neće imati negativan utjecaj na položaj hrvatske zajednice u toj zemlji”.

“…Očekujemo od svih političkih aktera u Crnoj Gori da sva pitanja s kojima se u ovom trenutku suočava crnogorsko društvo rješavaju u europskom duhu kroz inkluzivan i konstruktivan politički dijalog”, objavio je MVEP.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro na Cetinju usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu. Tome su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno.

U priopćenju se ističe da Hrvatska osuđuje nasilje i nada se mirnom okončanju napetosti.


“Osuđujemo svaki oblik nasilja te se nadamo da će svi u Crnoj Gori pridonijeti smirivanju napetosti i očuvanju javnog reda i mira u zemlji. Nadamo se da se trenutna situacija neće negativno odraziti na položaj i status hrvatske zajednice u Crnoj Gori”, piše u priopćenju.

MVEP također podsjeća da da je Crna Gora susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima dobre i razvijene odnose, obje su članice NATO-a, a Hrvatska i snažno podupire europske integracije Crne Gore.

.

Komentari