Muž porodio suprugu kod kuće jer ne vjeruju doktorima, centar za socijalnu skrb im oduzeo novorođenče

Bio je to dan kao i svaki drugi u toj slavonskoj bolnici sve do trenutka kada se pojavio mladi bračni par s bebom u naručju. Njih su dvoje doveli bebu kako bi im bolnica izdala potvrdu na temelju koje bi dijete mogli upisati u matičnu knjigu rođenih.

Prethodno su pokušali dijete prijaviti u Uredu državne uprave, gdje im to nisu mogli napraviti jer nisu imali potvrdu iz bolnice da je dijete rođeno kod njih. Problem se pojavio kada su u razgovoru s njima liječnici doznali da dijete uopće nije rođeno u bolnici te da je rođeno prije samo desetak dana.

Pripadaju vjerskoj zajednici

Navodno je dijete rođeno u obiteljskoj kući, a suprug je sam porodio suprugu. On je prerezao i podvezao pupčanu vrpcu pa čak i izvadio posteljicu. Danima poslije dijete i majka bili su u kući bez liječničke pomoći. I ovaj posjet bolnici nije bio radi pregleda djeteta ili majke, nego samo kako bi se ime djeteta moglo upisati u matičnu knjigu rođenih.

Iz bolnice stižu informacije da su u razgovoru s roditeljima liječnici doznali pojedinosti o porođaju, ali i da pripadaju nekoj vjerskoj zajednici. Ne vjeruju liječnicima i lijekovima, nego se liječe alternativnim metodama. Kazali su liječnicima kako će u slučaju bolesti dijete liječiti alternativnim metodama i da ga neće voditi u bolnicu.



“Nevjerojatno mi je takvo što čuti u 2020. godini, a najbliža je bolnica samo na pola sata vožnje. I u ovom slučaju je moglo biti tako. Sreća je u svemu tome da su i dijete i majka preživjeli jer je sve moglo završiti tragično i za dijete i za majku. Porođaj nije nimalo jednostavan i bezazlen, posebno kada se radi o prvom djetetu, kao u ovom slučaju. Porođaj može početi iznenada i da se obavi u domu, ali se moraju odmah nazvati liječnici, pozvati hitna kako bi se i dijete i majka zbrinuli. Ovakvo što je više nego opasno”, rekla je jedna vukovarska liječnica koja je upoznata s ovim slučajem.

A sa slučajem je upoznat i Centar za socijalnu skrb koji je žurno, dva dana poslije, uz asistenciju policije, od roditelja privremeno oduzeo dijete i zbrinuo ga na sigurno. Iz Centra o ovome slučaju nisu htjeli dati nikakve preciznije informacije pozivajući se na zaštitu osobnih podataka te obvezu čuvanja službene tajne.

“Što se tiče postupanja Centra za socijalnu skrb u postupcima obiteljsko-pravne zaštite djece, možemo istaknuti da Centar za socijalnu skrb postupa sukladno odredbama Obiteljskog zakona te se uvijek prvenstveno vodi zaštitom prava i dobrobiti djece”, stoji u dopisu centra, piše Večernji list.

Komentari