Muškarac zaražen koronavirusom stigao je letom Croatia Airlinesa, u avionu je bilo 66 putnika i pet članova posade

Boris Kovacev / CROPIX

Mlađi muškarac koji se u Hrvatsku vratio iz Sjedinjenih Američkih Država zaražen koronavirusom stigao je u Zagreb prošle nedjelje 31. svibnja. U Croatia Airlinesu za tportal su potvrdili kako je zaraženi muškarac došao njihovim letom broj OU413 na liniji Frankfurt – Zagreb.

‘Možemo potvrditi da je osoba o kojoj je riječ stigla u Republiku Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt – Zagreb dana 31. svibnja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i pet članova posade’, potvrđuju iz Croatia Airlinesa.

Na pitanje koje su mjere poduzeli kako bi zaštitili preostale putnike s tog leta, na što nam u nacionalnom zračnom prijevozniku kažu kako je Krizni stožer Croatia Airlinesa 4. lipnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a primio zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb.

‘S obzirom da je na navedenom letu putovao putnik kojem je kasnijom dijagnostičkom obradom potvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19 te sukladno protokolu za postupanje u takvim situacijama, Krizni stožer je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, sukladno Protokolu o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza. Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke’, poručili su.



Također, kabinska posada s navedenog leta po primitku obavijesti o zaraženom putniku preventivno je stavljena izvan letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno mišljenju epidemiologa, za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika.

‘Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s odlukama i preporukama javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, a tijekom leta obavezno je, podsjetimo, korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Također, svi se zrakoplovi pojačano redovito čiste i dezinficiraju kako bi se i na ovaj način sigurnost putnika i posade zadržala na najvišoj razini’, zaključili su za tportal.

Komentari