Musić Milanović: Želim živjeti u Hrvatskoj koja će biti zemlja u kojoj neće biti diskriminacije, pa i one pozitivne diskriminacije

Sanja Musić Milanović/Borna Filic/PIXSELL

Liječnica i prva dama Hrvatske Sanja Musić Milanović na čelu je projekta HZJZ-a “Živjeti zdravo”, gostovala je u RTL Direktu i govorila o važnosti pravilne prehrane među školarcima. Naglasila je kako su Hrvati u samom vrhu po pretilosti, ali je komentirala i aktualnu situaciju oko koronavirusa.

“Naši muškarci su prvi u Europi po pitanju pretilosti”

“Pravilna prehrana je jako važna za djecu i mlade svih uzrasta, a podaci istraživanja su poražavajući i ukazuju na problem pretilosti, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim mediteranskim zemljama Europe”, kazala je Sanja Musić Milanović i dodala kako je najveće iznenađenje istraživanja to, da su u samom vrhu po pitanju pretilosti kod muške djece upravo mediteranske zemlje, za koje se pretpostavljalo da se hrane zdravije.

“Mi imamo ozbiljan problem prekomjerne debljine. 2015. je bilo 35 posto djece s prekomjernom debljinom, najnoviji rezultati pokazuju da smo tu negdje. Dječaci su nam na Mediteranu najdeblji. U svim zemljama su dječaci značajnije deblji od djevojčica

“Naši muškarci su prvi u Europi po pitanju pretilosti”, dodala je.



Kao liječnica i epidemiolog Sanja Musić Milanović komentirala je situaciju oko koronavirusa i naglasila kako je standardna higijena dovoljna u borbi protiv Covida-19.

“Ja se isto rukujem. Kao i većina ljudi, mi smo također usvojili osnovne higijenske navike, peremo ruke. Zoran je u autu i prije koronavirusa uvijek imao vlažne maramice i dezinficijens”, kaže, a na pitanje nosi li masku kazala je da nosi tamo gdje je obvezna.

Borba za prava žena

“Već sam rekla da ću se boriti za prava žena i ja to stvarno želim od srca raditi. Ja vam želim živjeti u Hrvatskoj koja će biti zemlja u kojoj neće biti diskriminacije, pa i one pozitivne diskriminacije, kao što je ženska kvota za Sabor. Da imamo zdravo društvo, da se ne dijelimo na muškarce i žene”, poručila je.

Forma često zasjeni sadržaj

Na pitanje je li to osjetila i na svojoj koži, kazala je:

“Jesam. I to ne malo puta. Treba se baviti sadržajom a ne formom. Kod žena u politici se često prelazi sa sadržaja na formu, kako su obučene, da budem preciznija. Zadnji put mi se to dogodilo u Kninu, kad sam došla predstaviti istraživanje o debljini. Međutim, cipele su zasjenile te rezultate. I ja se od lipnja pitam zašto, što nam to dobro čini”, rekla je Sanja Musić Milanović u RTL Direktu. 

Komentari