Munja uzdrmala putnike na letu Dubrovnik – Zagreb: ‘Vidjela se plava svjetlost, čuli su se urlici’

Foto: CROPIX/Zvonimir Barišin

Uslijed nevremena koje je jučer zahvatilo sjeverni i središnji dio Hrvatske, na letu Dubrovnik-Zagreb nastala je panika kada je netom prije slijetanja u zrakoplov udarila munja.

– Taman kad smo se približavali Zagrebu i počeli slijetanje te prošli oblake, munja je udarila u avion. Odjednom se pojavilo plavo svijetlo i čuo se baš jak udarac, kao da doživiš sudar – ispričao je putnik koji se nalazio na tom letu, prenosi 24 sata.

U tom trenutku nastala je panika, a putnik kaže da su se čuli i urlici u zrakoplovu.

– Kada su shvatili što se dogodilo su se smirili. Uz turbulencije smo ubrzo uspjeli sletjeti – dodao je.Glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić službeno je potvrdio kako je došlo do udara groma u zrakoplov.

– Kapetan je uoči slijetanja prijavio da je došlo do udara groma. Zrakoplov je detaljno pregledan te nisu pronađena nikakva oštećenja pa će biti ponovno uključen u promet po planu – kazao je.

– Što se tiče sigurnosti putnika, zrakoplov je proizveden i konstruiran po principu Faradayevog kaveza, odnosno on je kao jedna čelična mreža, što znači da štiti od većih oštećenja prilikom udara groma jer se elektricitet prenosi u atmosferu preko statičkih ispražnjivača – dodao je.

 

Komentari