Mrtva trka za riječkog gradonačelnika – Trojica kandidata unutar statističke pogreške

Nikada utrka za riječkog gradonačelnika nije bila toliko neizvjesna. Nakon anketa u nekim informativnim portalima, reagirali su i nezavisni kandidat Davor Štimac kao i kandidat HDZ-a Josip Ostrogović.

Anketiranje na web portalima ne može dati realni prikaz stanja iz razloga što anketama mogu pristupiti svi bez obzira na njihovu lokaciju pa su tako navodno redoslijed krojili klikovi iz Indije i Pakistana. Namjerno ili slučajno iskrivljena slika podrške pojedinim kandidatima može utjecati na motiviranost birača.

Iz opširne Ipsosove ankete vidljivo je da su Miletić, Filipović i Štimac u mrtvoj utrci za riječkog gradonačelnika.

Miletić u blagom vodstvu u ukupnim rezultatima

Tako od ukupno 800 anketiranih 15,8% Riječana podržava Marina Miletića. Drugi je Marko Filipović koji ima podršku od 15,4% građana, a treći je Davor Štimac koji je na 14,9%.



Ako gledamo samo one koji sigurno i vrlo vjerojatno izlaze na izbore tada je situacija obrnuta pa od 656 ispitanika Filipović ima 17%, Štimac 16%, a Miletić 14,9%. Po kojem god kriteriju gledali trojica kandidata nalaze se unutar statističke pogreške.

Miletića najviše podupiru birači do 45 godina dok stariji birači više preferiraju SDP-ovog kandidata Marka Filipovića i nezavisnog kandidata Davora Štimca.

Čekaju nas najuzbudljiviji lokalni izbori na Kvarneru i vrlo je izgledno da će se u potpunosti promiješati karte na riječkoj političkoj sceni.
Sutra donosimo redoslijed stranaka i nezavisnih lista u natjecanju za Gradsko vijeće Grada Rijeke te druge zanimljivosti, piše fiuman.hr.

Podaci dobiveni anketom koju je radio IPSOS – Puls na uzorku od 800 Riječana. Anketa je rađena od 27. veljače do 3. ožujka telefonski odnosno CATI metodom.

Komentari