Mrsić o Vladinoj najavi suzbijanja korupcije: Događa se samo jedan kozmetički facelifting

Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednika uprave Dragana Kovačevića istražitelji terete kako je za namještanje posla od poduzetnika Kreše Peteka primio mito u iznosu 1,96 milijuna kuna, odnosno pet posto vrijednosti posla.

Predsjednik države i bivši premijer Zoran Milanović danas je optužio sadašnjeg premijera Andreja Plenkovića  i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da su znali da je Kovačević primio mito i svejedno je ponovno stavljen na čelnu poziciju Janafa. Osim teorijskog najavljivanja borbe protiv korupcije, Vlada to nije pokazala u praksi. O svemu tome za portal Otvoreno razgovarali smo s predsjednikom političke stranke Demokrati i bivšim ministrom rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića Mirandom Mrsićem.

“Korupcija će se riješiti u onom trenutku kada se HDZ očisti od korupcije jer je korupcija duboko vezana uz sam HDZ, ali i uz teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Ovo što se sada događa je samo jedan kozmetički facelifting. U Hrvatskoj definitivno nismo još došli do toga da se sistematska korupcija koja je ušla u sve pore društva riješi. Riješit će se u onom trenutku kad postane svima jasno da se ne može ići dalje i da je potrebno očistiti cijelo društvo; počevši od politike, sudstva, policije pa sve do najnižih grana. To je ono što Hrvatsku čeka u budućnosti jer očito da na ovakav način kao što je to do sada bilo nećemo moći dugo izdržati” rekao je Mrsić.

Iz Europske komisije je najavljeno da će od jeseni krenuti akcija raščišćavanja  kriminala u Hrvatskoj; od kršenja europskih direktiva do malverzacija s novcem iz EU fondova koji se netransparentno troši. Sam ministar Zdravko Marić je potvrdio da ne postoji kontrola EU fondova, osim jedinog tijela u sklopu ministarstva koje nema nikakve ovlasti. Riječ je o “Službi za suzbijanje nepravilnosti i prijevara”. Mrsić tvrdi da su u  HDZ-u vrlo brzo shvatili da se kroz EU fondove može provlačiti puno stvari.



“Ono što nas čeka u Hrvatskoj je jedan nadzor Europske Unije za korištenje sredstava iz Europskih fondova. Tu će biti svega i svačega jer u većini slučajeva ti postupci nisu provedeni na način kao što bi trebali, transparento i jasno u skladu sa politikom EU. To se posebno vidi u projektima koji su vezani uz poljoprivredu i prilagodbe Hrvatske u samoj Europi”, rekao je predsjednik Demokrata

O optužbi predsjednika Milanovića upućenoj ministru unutarnjih poslova i premijeru, Mirando Mrsić tvrdi da je predsjednik postavio logična pitanja.

“Zašto se nije djelovalo prije ako je bilo saznanja o počinjenu kaznenog djela mita i korupcije i zbog čega se procijenilo da treba nastaviti dalje? Jasno je da i premijer i ministar koliko god oni govorili da ništa ne znaju, sasvim sigurno znaju. Bilo bi potpuno nelogično da premijer ili ministar unutarnjih poslova ne znaju što da radi policija i ne znaju što se događa u tom dijelu državnog aparata, pogotovo što je to represivni aparat. Zato i jesu ministar i predsjednik Vlade tamo da taj sustav radi onako kao što bi trebao. Sasvim sigurno i da ove akcije koje su provedene oko Vjetroelektrana i Janafa su prekidane u onom trenutku kada  je bilo očito da se taj krak širi prema Banskim dvorima i prema Vladi što govori da su Banski dvori znali za samo-provođenje akcija i postojanje tih izvida”, rekao je Mrsić

Predsjednik Demokrata komentira je i tvrdnje da se nije reagiralo u vrijeme nadolazećih  parlamentarnih izbora kako ne bi ugrozili većinu u Saboru.

“To je jedna od špekulacija koja se pojavila u medijima, nije nevjerojatna. Sasvim sigurno da je afera izašla prije u medije da bi imala utjecaj i na predsjedničke i na parlamentarne izbore. Ali to se nikad neće moći dokazati jer razlog zašto se nastavilo sa akcijom znaju samo oni koji su tu akciju provodili”, zaključio je Mirando Mrsić.

Komentari