Mrsić o dugovima veledrogerijama: To izvire iz toga što je naš bolnički sustav neracionalan

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava, u Novom danu je rekao da možemo očekivati rast broja zaraženih zbog čega su adekvatni odgovori Vlade nužni, i što se tiče financijske pomoći, i što se tiče organizacije zdravstvenog sustava.

U Zagrebu je danas 337 novozaraženih koronavirusom. U odnosu na broj testiranih to je više od 20 posto zaraženih građana.

“To je trebalo predvidjeti. Ministar stoji sa strane, gleda što će se desiti i moli Boga da stvari ne izmaknu kontroli. Stožer mora krenuti s čvrstim mjerama. Ovo je kamilica prema onome što se događa, transmisija je u populaciji. Premijer svojim autoritetom treba osnažiti ove mjere, a mjere očito nisu dovoljne za kontrolu situacije.”

Premda se na primjerima drugih država vidi da građani iskazuju otpor prema strogim mjerama i represiji, Mrsić napominje da bez uvođenja strožih mjera nećemo uspjeti kontrolirati epidemiju, a onda će biti velik broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva.



“Svi moramo razmišljati o tome što možemo napraviti da se virus ne proširi dalje”, rekao je.

Dugovi

Komentirao je i dugove bolnica i ljekarni veledrogerijama: “Oduvijek je problem lijekova i veledrogerija. To izvire iz toga što je naš bolnički sustav neracionalan. Ministar Beroš, premijer i administracija su smatrali da će biti dovoljan strah od epidemije da veledrogerije prešutno nastave isporučivati lijekove. Ovo je jedan o najvećih dugova u zdravstvu dosad, trebali su to riješiti ranije.

Građani se pitaju hoće li imati lijekove, stvarat će zalihe pa će to dovesti do dodatnih nestašica. Bahati nastup premijera prema veledrogerijama neće riješiti problem, veledrogerije nisu imune, i one imaju dio krivice, ali puno manje nego Vlada. Trebalo je sanirati dugove. U proteklih osam godina nije bilo nikakve reforme u zdravstvu.”

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) usprotivila se u utorak najavi da će preopterećeni obiteljski liječnici ubuduće tražiti kontakte pacijenata pozitivnih na koronavirus. Mrsić smatra da bi nam se mogao dogoditi nizozemski scenarij. Ondje su epidemiolozi prestali pratiti oboljele i njihove kontakte te su to prepustili građanima. “I mi ćemo doći do toga jer imamo premali broj epidemiologa. Bit zdravstvenog sustava je da pomogne građanima, mislim da se kolege koncesionari ne bi tako trebali ponašati, nego podmetnuti leđa i pomoći u borbi protiv pandemije”, rekao je za N1.

Komentari