Mrsić: Izjava vladajućih kako djeca nisu super prenositelji korona virusa jedna je od notornih laži

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Upravljanje korona krizom koju nameće Plenković je prikriveni švedski model, a operativna provedba bit će nemoguća misija, poručuju Demokrati.

“Izjava vladajućih kako djeca nisu super prenositelji korona virusa jedna je od notornih laži kojom se pokušava opravdati novi način upravljanja krizom koju nameće Plenković, ispod kojeg se skriva očiti švedski model koji će neminovno utjecati i na povećanje broja umrlih dok se ne stekne imunitet krda.“, poručio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

Komentirao je kako ekonomski ne možemo preživjeti još jedan lockdown, ne samo na razini Hrvatske nego i šire. Ističe kako je očito prikrivanje istine, a za Hrvatsku je još tragično nametanje autokratske Plenkovićeve vladavine koji ministru obrazovanja iz redova HDZ-a ne dopušta autonomiju kao što je to radio i za vrijeme ministrice Divjak, posebno tijekom štrajka prosvjetara.

Provesti povratak sve djece i mladih u školske klupe zdravstveno je težak zalogaj kojeg naš sustav neće izdržati, a operativno će biti veliki problem, posebno u Zagrebu gdje su škole stradale u potresu.



Smatra kako bi mudrije bilo vratiti djecu u vrtiće i osnovne škole, a za srednjoškolce te fakultete kombinirati nastavu uživo i online bar u prvih par mjeseci dok ne vidi koji će to pritisak biti na zdravstveni sustav, time će se i nastava u Zagrebu moći jednostavnije i učinkovitije realizirati.

Naglasio je kako švedski model može funkcionirati u uređenom sustavu gdje je zdravstvo po ljudstvu, tehnološki i po protokolima liječenja daleko ispred Hrvatske, no to nametati kod nas je veliki rizik na svim poljima. Povratak djece u školske klupe reflektirat će se i na protokole rada u privatnom sektoru što će dodatno generirati pritisak na radnice i radnike, kao i njihov status u tvrtkama.

“Laganje i puštanje političko-komunikacijskih balona dva tjedna prije početka školske godine jasno pokazuje političku nezrelost, a za upravljanje korona krizom traži se iznimna zrelost i iskrenost kako bi svi zajednički prevladali ovo teško vrijeme.“, zaključio je Mrsić.

Komentari