Mrsić: Epidemiološke mjere kasne više od mjesec dana. Sve se svodi na politički opstanak HDZ-a

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Epidemiološke mjere kasne više od mjesec dana, a Plenkovićevo relativiziranje korona pandemije postaje opasna taktika koja prijeti zdravlju nacije i kolapsu zdravstvenog sustava, poručio je Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata. 

“Kontinuiran rast novooboljelih trebao je biti signal nacionalnom Stožeru civilne zaštite za restriktivnije mjere, no i danas se održavaju brojna okupljanja koja su pogubna korona žarišta. Mjere s dvostrukim pravilima koje uvodi politički obojan SCŽ građanima signalizira da korona nije opasna.”, istaknuo je Mrsić. Smatra, kako ovakva krnjava strategija borbe protiv korone dovodi zdravstveni sustav u nezavidnu situaciju koja se već sad više ne može kontrolirati. Ističe kako će ovakav pristup neminovno dovesti i do policijskog sata jer će Plenković zbog vlastite neodgovornosti i arogancije biti stjeran u kut.

Plenković ne preuzima odgovornost

Naglašava kako je potrebno je, hitno zatvoriti ugostiteljske objekte, sva okupljanja i vjerska slavlja, a nastavu prebaciti online kroz sljedeći mjesec dana. Time će se bar usporiti rast novooboljelih i očuvati koliko-toliko funkcioniranje zdravstvenog sustava. Nije problem u smještajnim kapacitetima jer se lako mogu osposobiti smještaji, kao u ratno doba, no najveći problem je u ljudstvu, lijekovima, opremi, respiratorima kojih manjka i gdje najviše nedostaje stručno osposobljenog medicinskog osoblja.

“Plenković sustavno bahato taktizira s uvođenjem epidemiološki kvalitetnijih mjera sada i zbog HDZ-ovih unutarstranačkih izbora te kalkulacije o potporama za očuvanje radnih mjesta. Svjestan je da su i danas poduzetnici na koljenima, a brojni su već zatvorili svoja vrata i otpustili radnike. On sustavno ne preuzima odgovornost kad je loše stanje u državi.”, ističe Mrsić.



HDZ je stranka rođačkih tvrtki koje namještaju natječaje 

Održavanjem taktike bez zatvaranja, Vlada RH ne treba brinuti o radnim mjestima niti kako će poduzetnici preživjeti ovu krizu, naveo je. Strategija u borbi protiv korona virusa svedena je relativizaciju novooboljelih i održavanje lažne slike sigurnosti, s time da je u potpunosti zanemarena briga o gospodarskom opstanku manjih i srednjih tvrtki koje su hrvatska, gospodarska žila kucavica. Ističe kako je HDZ stranka velikog kapitala i srodnih, rođačkih tvrtki koje namještaju natječaje. Te će tvrtke opstati jer će stići i europski novci, rekao je.

“Radnici koji rade u realnom sektoru manjih i srednjih tvrtki su na vjetrometini, bez ikakve sigurnosti. Helikoptersko razbacivanje novca s prvog vala lockdowna kupio je HDZ-u parlamentarne izbore, a tijekom ovog novog vala osiguravaju se HDZ-u srodne tvrtke i opstanak lokalnih šerifa. Tu nema stvarne strategije očuvanja radnih mjesta i gospodarstva, a još manje očuvanja zdravlja nacije. Sve se svodi na politički opstanak HDZ-a.“, zaključuje Mrsić.

Komentari