VIDEO Mrsić: Beroš nastavlja politiku privatizacije zdravstva

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić ustvrdio je u utorak kako je zdravstveni sustav u kolapsu, a dolazak novog ministra Vilija Beroša neće dovesti do promjena već će se nastaviti dosadašnja HDZ-ova politika privatizacije zdravstva.

Dosadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić pokazao je neviđeni nedostatak ambicije za rješavanje problema u zdravstvu i provedbu reformi, a ni novi ministar to neće promijeniti, ocijenio je Mrsić na konferenciji za novinare.

Nastavit će se i dalje HDZ-ova politika, koja je i dovela do toga da u ovom trenutku imamo 9,4 milijarde kuna duga u zdravstvu i da nam je sustav u kolapsu”, rekao je.

Mrsić tvrdi da se u Hrvatskoj ubrzava pad zdravstvenog standarda, sustav je u organizacijom kaosu, troši se nerealno, a liste čekanja duge su do 700 dana iako sustav raspolaže s 30 milijardi kuna, što je najviše novaca do sada.



U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka podsjetio je kako je Hrvatska vodeća u Europskoj uniji po broju oboljelih i smrtnosti od karcinoma.

Prema prvim Beroševim izjavama, kaže Mrsić, jasno je da će zastupati politiku kombiniranja javnog i privatnog zdravstva. “Dok se druge zemlje bore prevencijom i jačanjem sustava mi imamo ideju samo da privatiziramo sustav i da će onda biti bolje, to je politika ove Vlade”, rekao je.

Demokrati predlažu izjednačavanje plaća liječnika u domovima zdravlja i koncesionara, racionalizaciju bolničkog sustava koji stvara velike gubitke, te određivanje prioriteta u zdravstvu i na taj način mijenjanje ishoda liječenja. Također se zalažu za odvajanje privatnog sustava od javnog zdravstva.

Nekadašnja sindikalna čelnica Spomenka Avberšek smatra da novi ministar zdravstva u šest mjeseci mandata ništa neće promijeniti jer, kako je kazala, ništa nije napravio ni u tri godine koliko je bio Kujundžićev pomoćnik.

“Ministar koji govori da će probleme zdravstvenog sustava riješiti kombiniranjem javnog i privatnog nije ministar za javno zdravstvo i građane”, ustvrdila je Avberšek.

Komentari