Mrak-Taritaš: Prilagodbe klimatskim promjenama bit će test naše civilizacije

Bruno Konjevic / CROPIX

Saborski zastupnici GLAS-a Anka Mrak Taritaš i Goran Beus Richembergh poručili su u petak da je hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije dobar trenutak za donošenje Rezolucije o klimatskoj i ekološkoj krizi jer će prilagodbe klimatskim promjenama biti test naše civilizacije.

„Jedna od tema tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU jest i kako se članice EU prilagođavaju klimatskim promjenama. Slušajući hrvatskog premijera kako govori o toj temi stječe se dojam da je Hrvatska u tome u samom vrhu, a nije tako. Prilagodbe klimatskim promjenama bit će test naše civilizacije, a jedina strategija koju mi u Hrvatskoj imamo jest Strategija energetskog razvoja, dok strategiju prilagodbe klimatskim promjenama nemamo”, upozorila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

GLAS je stoga prije dva dana Saboru predložio donošenje Rezolucije o klimatskoj i ekološkoj krizi, a Mrak Taritaš ističe da je predsjedanje Vijećem EU dobar trenutak da se ta rezolucija donese i počne primjenjivati.

Beus Richembergh naglašava da je predlaganje donošenja ovakve rezolucije dokaz prepoznavanja najveće odgovornosti Sabora da se po pitanju klimatskih promjena konačno ‘maknemo s mrtve točke’. Pozvao je da se u svim restoranima i kantinama u Vladi, Saboru, ministarstvima, agencijama i svim ostalim javnim institucijama, odmah u što većoj mogućoj mjeri prestane koristiti plastika poput plastičnih čaša ili žličica.



“Možda je to mala, simbolična mjera, ali plastika je svuda oko nas i postaje jedan od najvećih globalnih problema”, ocijenio je.

Poduzeti korake za prilagodbu Hrvatske klimatskim promjenama

U Rezoluciji GLAS poziva sve nadležne institucije, prvenstveno Vladu te nadležna ministarstva i ostala državna tijela, da što prije poduzmu sve potrebne korake za ograničavanje globalnog zatopljavanja i prilagodbu Hrvatske klimatskim promjenama te u najkraćem mogućem roku usvoje sve potrebne strategije i akcijske planove usmjerene na tranziciju hrvatskog gospodarstva prema klimatski neutralnom.

Apeliraju da se pruži potpora svim relevantnim dionicima u tom procesu socijalnim i uključivim mjerama, kako bi ta tranzicija bila društveno pravedna, te da se osiguraju mjere koje će omogućiti da domaće gospodarstvo iskoristi prilike u tom procesu za razvoj i konkurentnost. Rezolucijom traže i da nadležne institucije svojim djelovanjem promiču svijest o klimatskoj i okolišnoj krizi te kroz partnerstvo sa svima u društvu stalno razvijaju politike koje će našim građanima omogućiti i osigurati održivu budućnost.

Komentari