Mrak Taritaš komentirala Zakon o obnovi: To je poluproizvod, pojedini mešetari već su bacili oko na parcele

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Anka Mrak Taritaš, čelnica GLAS-a, gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala datum izbora te da nas čeka vruća i turbulentna jesen.

Mrak Taritaš smatra da je Plenković izbjegao novinare danas, kao i zagrebačku oporbu u ponedjeljak jer im nije imao što odgovoriti.

Kaže i da je temeljito iščitala Zakon o obnovi koji je poslan u javnu raspravu. Poručila je da nema odgovora ni na jedno važno pitanje, sve spušta na program mjera u kojima pak piše da ih treba donijeti u roku od 30 dana od donošenja Zakona.

“Govorilo se da se puno radi, da ne može biti izglasan jer mora biti cjelovit, da je kompleksan, ovo što je sad u javnoj raspravi je poluproizvod koji ne daje odgovore na ključna pitanja”, navodi Mrak Taritaš.



Upozorila je na jako opasno “kukavičje jaje”.

“Pojedini mešetari već su bacili oko na parcele”

“Postoji veliki problem zgrada za rušenje, gdje kaže da to može ići po drugom zakonu, gdje se može donijeti rješenje o rušenju i rušiti bez suglasnosti vlasnika. Pazite, to se inače primjenjuje iznimno, a ovdje govorite o odličnim kućama koje su stradale u potresu, taj zakon je poluproizvod”, rekla je.

Ključno pitanje je, dodaje Mrak Taritaš, što će obnavljati država, koliko će biti spremna dati, je li to u postotku, gdje je projekt, gdje je procedura..

“Ovo je pljuska u lice, nema odgovora, a pojedini mešetari već su bacili oko na parcele”, poručila je.

Također, dodaje da oni koji imaju novca ili policu osiguranja već kreću radit jer vide da su prepušteni sami sebi i snalaze se. No, pita se što je s drugima i upozorava da je jesen iza ugla.

“Penava i Vukovar ozbiljan udarac Plenkoviću”

Osvrnula se i na Penavu i Vukovar za kog kaže da su ozbiljan udarac Plenkoviću te da mu je Domovinski pokret ušao duboko u desno krilo HDZ-a, koje će vjerojatno pokušati ojačati.

“Ali to je tek prvo poluvrijeme što se tiče Vukovara. Vlast je snažno ljepilo i oni će slijediti vođu kako bi imali koristi”, zaključuje Mrak Taritaš.

Komentari