Mrak-Taritaš: HDZ je zapravo izišao iz ormara, Plenković je kazao da oni vole Bandića takav kakav je

Goran Mehkek / CROPIX

Saborska zastupnica, šefica stranke Glas i zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Anka Mrak-Taritaš komentirala je o GUP, odnosno o tome što se krije iza 86 amandmana na jedan od najvažnijih dokumenata koji mora biti donesen. Mrak-Taritaš je kazala kako je premijer Andrej Plenković pokazao sa igrokazom u Skupštini da ne želi da ga se više gnjavi s gradonačelnikom Milanom Bandićem, da je on njihov stabilan partner i gazda u Zagrebu koji može raditi što god želi.

“HDZ je zapravo izišao iz ormara, Plenković je kazao da oni vole Bandića takav kakav je i da će podržati sve što radi”, rekla je Mrak-Taritaš. Na pitanje hoće li mu se to na kraju obiti o glavu kazala je kako se oko GUP-a vrti jako puno interesa i da je ključno pitanje jesu li gradskom HDZ-u važniji interesi ili im je važniji HDZ.

“Ja mislim da će prevladati interesi jer do sada ste imali zemljište koje na tržištu ne vrijedi ništa, a nakon GUP-a imati ćete zemljište koje vrijedi nekoliko stotina eura. Po mojoj gruboj procjeni za oko pola milijuna kvadratnih metara je predviđena prenamjena iz zelenog u prostor za gradnju”, rekla je Mrak-Taritaš i naglasila kako je sada ključna odluka na Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja bez kojeg niti jedan amandman ne može proći. Ali i podsjetila kako su HNS i HDZ koalicijski partneri.

“HDZ nije mogao dati ruku za GUP prije nego su odradili svoje predsjedničke izbore, a oni su 15.ožujka. HDZ je morao uložiti amandmane da kupi vrijeme, a to što je Bandić uložio svoje na njihove je samo da im kaže kako ovise o njemu i kako im ništa neće proći ako ne prođe i njemu”, smatra Mrak Taritaš. Plenković na to, dodala je, pristaje ne zbog stabilnosti vlasti jer “žetončići”, drži Mrak-Taritaš u Saboru su samo uskladišteni i bez obzira na sve planiraju ostati u vladajućoj strukturi do jeseni.



“Plenković se u ovom času želi održati na čelu HDZ-a i ne želi da mu na tom putu bilo što smeta. Njemu bi izglasavanje GUP-a veljači smetalo kao što bi im smetalo da se to dogodilo uoči predsjedničkih izbora”, zaključuje Mrak-Taritaš. Bez obzira što će se dogoditi, kaže, oporba neće mirovati, a čak i da se predloženi GUP donese sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi tražiti će da se obustavi od primjene, a piše Večernji.hr.

GUP će omogućiti da se više od 500 000 m2 zelene površine u Zagrebu pretvori u beton

Komentari