Možemo li preživjeti još jedno zaključavanje gospodarstva? Marić: Stožer i Vlada vode brigu o gospodarskom dijelu

“Kako niti ovaj scenarij nismo mogli predvidjeti, ali smo uspješno reagirali tako i bilo koji daljnji razvoj događaj moramo vjerovati da možemo. Vjerujem da do toga neće doći”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić na pitanje hoće li doći do lockdowna.

Rekao je da  Stožer i Vlada vode brigu o gospodarskom dijelu.

“Bili smo mjesec i pol dana zaključani i vidimo koje su to reperkusije, imali smo pad BDP-a od 15 posto”,  dodao je Marić.


“Vlada ima vatrogasni, a ne strateški pristup. Bojim se što bi donio novi lockdown. Nemamo strategiju prema broju zaraženih dnevno što se zatvara. Ne bih sve zatvorila., Hrvatska ne bi preživjela ako se sve zatvori”, rekla je saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

“Koliko god se trudili da se stekne dojam da je sve pod kontrolom ništa nije pod kontrolom. Proračunska rupa je velika, trajanje pandemije je nepredvidivo. Predviđamo rast BDP-a 5 posto iduće godine, a ne znamo što će biti. Izostaje puna strategija za upravljanje ovom krizom i po pitanju zdravstva i ekonomije dovest će nas u slučaju lockdowna u bankrot”, rekla je Ahmetović.

“Imamo iskustva kroz proljeće i ljetom, vidimo što se događa drugdje. Ima modaliteta da mnogi sektori rade. U školstvu je 700.00 ljudi, što učenika, što studenata, nastavnika, profesora i drugog osoblja, i iskustvo u rujnu govori da se s tim uspješno nosimo. Što će se događati u iduća tri tjedna svi iščekujemo. Držim da ne treba sve zatvoriti, puno toga se može raditi”, rekao je član Odbora za gospodarstvo Domovinskog pokreta Ante Rončević.

“Možemo preživjeti lockdown, samo je pitanje uz koju cijenu. Pitanje je samo koliki će biti deficit i po kojoj ćemo ga kamatu platiti. Protiv sam lockdowna, pogotovo kada u predbožićno vrijeme potrošnja jača. Struktura našeg BDP-a počiva dominantno na osobnoj potrošnji”, rekao je Hrvoje Šimović, profesor javnih financija i ekonomskih politika na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Nada se da neće doći do lockdowna do kraja godine i da ćemo imati gospodarsku aktivnost kakvu-takvu.

Na pitanje tko su dobitnici, a tko gubitnici u rebalansu proračuna Marić je rekao da smo svi gubitnici.

“Covid je odnio i dosta ljudskih života i dosta je zaraženih i ima negativne reperkusije na gospodarstvo i proračun. Rebalans je ako ste nešto potplanirali ili preplanirali da to ispravite”, rekao je Marić.

“Ova godina je specifična. U petom mjesecu smo sve snage usmjerili prema gospodarstvu, a i proračun se sveo i usmjerio na gospodarstvo – potpore za očuvanje radnih mjesta, nabava zaštitnih, higijenskih sredstva”, dodao je.

Govoreći o Croatia Airlinesu Marić je rekao da će iz općih izvora dobiti 90 milijuna kuna više te da se još sprema dodatno iznos za likvidonosnu injekciju do kraja godine.

“Potrebno je intervenirati jer su veliki padovi u prijevozu”, dodao je.

Spomenuo je i HŽ i rekao da je to tema u mjesecima koji dolaze po pitanju restrukturiranja i investicijskog ciklusa.


Komentari