Možemo li izdržati novi lockdown? Država bi ga preživjela, ali većinu privatnika bi dotukao

Sanjin Strukic/PIXSELL

Problem Hrvatske je, prema mišljenju,stručnjaka što nema dovoljno vlastite proizvodnje

Bi li nas novi lockdown sve pomeo?

Poduzetnik i investitor Saša Cvetojević smatra da financijske snage možda i ima. Ali je siguran da će se posljedice odraziti na budućnost svih u zemlji.

“Država uvijek nađe način da se negdje zaduži i nešto preraspodjeli, ali pitanje je hoće li poduzetnici i građani imati snage to preživjeti. Nemaju svi, to je sigurno “, upozorava Cvetojević. Država kontrolira tijek novca i zato joj je, smatra sugovornik Slobodne Dalmacije, lakše. To je pokazalo, podsjeća, i iskustvo krizne 2008. godine, kao i prošlogodišnji lockdown.



“Država s javnim sektorom, ministarstvima, agencijama i uredima može izdržati sedam lockdowna. Većina nas u privatnom sektoru neće moći preživjeti novo zatvaranje. To će nas dotući”, procjenjuje Cvetojević.

Nemamo vlastite proizvodnje 

Makroekonomist prof. dr. Ljubo Jurčić smatra da pravo pitanje nije ima li hrvatska ekonomija snage preživjeti još jedan lockdown, nego koliko će ona nakon njega nisko pasti.

“Država ne može bankrotirati, iako nas posljednje vrijeme neki plaše i takvim scenarijem. Grčka i Argentina proživjele su i gora vremena nego što je ovo, pa te države i dalje postoje. Jedino što njihovi građani žive lošije. S druge stane, kada neka tvrtka bankrotira, nje više nema. U tome je krucijalna razlika”, ističe predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.

Problem Hrvatske je, prema njegovu mišljenju, što nema dovoljno vlastite proizvodnje da u nekom takvom novom lockdownu na europskoj i svjetskoj razini osigura dovoljno hrane za svoje stanovnike.

Komentari