Most želi ukinuti obveznu članarinu i obrtničkoj komori. HDZ je naravno protiv

Ovaj tjedan Sabor će raspraviti osam točaka s dnevnog reda, među kojima u četvrtak i Mostov da se ukinu obvezne članarine u Hrvatskoj obrtničkoj komori. 

Glavni cilj Mostovog prijedloga je ukidanje nameta kako bi se oslobodila financijska sredstva prijeko potrebna za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva, istaknuo je na konferenciji za novinare u Zagrebu saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

U Mostu smatraju da će time pomoći malim i srednjim poduzetnicima, a u tom smjeru, napominju idu i strukturne reforme koje nalaže EU.

HGK bi, po Troskotovim riječima, trebao funkcionirati po anglosaksonskom modelu, odnosno kao poduzeće koje bi zarađivalo svojim radom, primjerice prodajom podatkovnih paketa.



Bačić: Prijedlog Mosta nije ozbiljan

Bačić je, upitan o Mostovu zakonskom prijedlogu vezanom uz Hrvatsku obrtničku komoru (HOK), rekao da Mostov prijedlog reforme HOK-a ima par rečenica u obrazloženju i  zahtjev za izmjenom jednog članka – da članstvo u HOK-u bude dobrovoljno. Pri tome, pojasnio je, niti jedne riječi u toj Mostovoj reformi nema o javnim ovlastima HOK-a koje nisu male (vezano uz strukovno obrazovanje, polaganje majstorskog ispita i sl).

Bačić je najavio da će u stranačkom saborskom klubu i u razgovoru s njihovim koalicijskim partnerima pripremiti zaključak koji će biti na tragu  onoga koji je bio na tragu zaključka kojeg su donijeli kada je bilo u pitanju članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Stoga će zadužiti vladu i resorno ministarstvo da najkasnije 15. srpnja dostave Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna zakona o HOK-u koji će sadržavati i reorganizaciju samog HOK-a.

“Takav prijedlog zakona je nama nije ozbiljan i mi ćemo, kao vladajući, zadužiti vladu da ide u reorganizaciju HOK-a. Ali, da to bude prijedlog koji će uvažavati činjenicu da HOK na svoj način, pomaže i brine o poslovanju poduzetnika, prije svega obrtnika”, kazao je.

 

Komentari