Most: Vlada koja brine o svojim građanima uvest će i fiksni dječji doplatak

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Zastupnički Klub Mosta ustvrdio je da Vladine mjere za prevladavanje krize ne daju rezultate i neće pomoći građanima u olakšavanju situacije koja slijedi ujesen jer su cijene namirnica rasle do 40 posto, a komunalije i do 300 posto.

Vladine ekonomske mjere za liječenje kastrofalne ekonomske situacije u Hrvatskoj, inflacije i rasta cijena nisu lijek, ne mogu biti niti kamilica za totalno rušenje standarda hrvatskih građana, ocijenio je predsjednik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare.

Vlada koja stvarno želi pomoći svojim građanima smanjit će PDV-a na struju s 13 posto na pet posto, kao privremenu mjeru dok se inflatorni pritisci ne primire, poručio je. Pomoći će poduzetnicima kroz subvencije za troškove energije, struje i plina, uvest će smanjenje poreza na dohodak s 20 posto na 15 posto, povećat će osobni neoporezivi odbitka na 5000 kuna. Također će izaći s paketom pomoći umirovljenicima i zaposlenima s minimalnom plaćom, kroz direktne uplate ili subvencije za smanjenje opterećenja za komunalije. Raspodjelu pomoći treba provesti prema dohodovnom cenzusu, što znači – oni koji imaju niže mirovine, dobit će veći paket pomoći. Vlada koja brine o svojim građanima uvest će i fiksni dječji doplatak, tako da svako dijete u Hrvatskoj vrijedi isto, kazao je i obećao da će to, za razliku od Vlade, napraviti Most.

Zvonimir Troskot smatra kako bi kao dugoročnu antikriznu mjeru trebalo osnovati savez južnih zemalja u Europskoj uniji, u kojem bi bile države poput Španjolske, Italije i Hrvatske, za opskrbu LNG plinom južnih dijelova Europe.– Ako Njemačka gradi LNG terminale na sjeveru, ne vidim razloga zašto to ne bi i radile Španjolska, Italija i Hrvatska na jugu, kako bismo imali zajedničku nabavu i opskrbu plinom, kaže Troskot.

Komentari