Most: Podupiremo legitimne zahtjeve vozača saniteta zbog neisplate posebne nagrade za skrb o covid-19 pacijentima

Ivan Bekavac Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Saborski zastupnik Mosta i kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot i kandidat za gradonačelnika Velike Gorice Ivan Bekavac podržali su štrajk vozača saniteta koji zadnjih godinu dana bez naknade za posebne uvjete prevoze oboljele od covida-19.

“Most podupire legitimne zahtjeve vozača saniteta zbog nezakonito oduzetog platnog koeficijenta i neisplate posebne nagrade za skrb o covid-19 pacijentima. Također ih podržava u zahtjevu za prekidom obavljanja poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, a na što se godinama, voljom uprava županijskih zavoda za hitnu medicinu, primoravaju vozači saniteta”, rekao je Bekavac na konferenciji za novinare.

Oko 700 vozača, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od utorka su u bijelom štrajku, a sve dok se vozačima ne vrati koeficijent koji su imali 2011. neće raditi hitne prijevoze, izvijestili su u utorak iz Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.

Bekavac je upozorio da je vozačima saniteta, za razliku od vozača hitne pomoći, smanjena plaća zbog sniženja platnog koeficijenta, iako su obje kategorije vozača iste stručne spreme.



Pritom zbog nedostatka vozača hitne pomoći poslodavci, mahom županijski zavodi za hitnu medicinu, od vozača saniteta traže da voze kola hitne pomoći, protivno propisima i pravilnicima, a za manju plaću.

Osim toga, vozači saniteta zbog nedostatka medicinskih tehničara često obavljaju i te poslove, pri čemu izlažu riziku i pacijente i sebe.

“I tako već desetak godina, uz obećanja resornih ministara o ispravljanju nepravde, međutim ništa”, kaže Bekavac.

Pravne dvojbe oko nabave ruskog cjepiva

Uz to se vozilima saniteta proteklih godinu dana prevoze pacijenti s koronavirusom, što je protivno pravilniku, a bez naknade djelatnicima za posebne covid uvjete rada.

Troskot je podsjetio da je lani zagrebačka Gradska skupština dala suglasnost za nabavku novih vozila, ali ona nisu nabavljena jer je gradonačelnik Milan Bandić odbio provesti skupštinsku odluku.

“Prema navodima zaposlenika i pacijenata, u brojnim vozilima ne radi grijanje, a uslijed manjka vozila pacijenti čekaju i do šest sati na prijevoz”, ustvrdio je Troskot pozvavši na provjeru voznog parka jer brojna vozila ne mogu proći tehnički pregled.

Komentirajući mogućnost nabave ruskog cjepiva Sputnjik V, Bekavac je rekao da je ono u stručnoj javnosti pozitivno ocijenjeno, no nabavka tog cjepiva izazvala bi pravne dvojbe jer je Hrvatska članica EU-a i potpisnica međunarodnih ugovora koji nas obvezuju postupati po pravilima EU-a.

Prioritet bi trebale biti potrebe građana, a odgovornost za to je na Ministarstvu zdravstva. “Tamo treba pitati zašto nisu vodili brigu o tome koga se cijepi. Znamo da je nekoliko tisuća zdravstvenih radnika još uvijek necijepljeno prvom dozom, a iz medija doznajemo da su druge doze cjepiva primili oni koji ih nisu trebali primiti niti u prvoj fazi”, kazao je Bekavac.

Pozitivnim je ocijenio nakanu da Zagrebački velesajam bude mjesto masovnog cijepljenja jer bi se tako sigurno i kvalitetno raspolagalo cjepivom i ne bi bilo tzv. viškova. Uz to, lako bi se u registru pratila procijepljenost stanovništva i iskorištenost cjepiva.

Komentari