Most: Nekome je pružanje usluga na gradskim grobljima unosan biznis dok su građani primorani na tu uslugu uz zadane cijene

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Članovi zagrebačkog Mosta nezavisnih lista upozorili su u utorak da su neke usluge na zagrebačkim grobljima poskupjele više od 500 posto, optuživši gradonačelnika Milana Bandića za klijentelističko i netransparentno upravljanje gradom.

Cijene pogrebnih usluga i opreme na gradskim grobljima poskupjele su u prosjeku 100 posto, neke su čak poskupjele više od 500 posto kao, primjerice, preuzimanje i postavljanje vijenaca, dok je čin kremiranja poskupio 230 posto, upozorili su zagrebački Mostovci na konferenciji za novinare ispred Gradske uprave.

“Nekome je pružanje usluga na gradskim grobljima unosan biznis dok su građani primorani na tu uslugu uz zadane cijene”, kazao je Mostov saborski zastupnik Slaven Dobrović istaknuvši kako bi cijene komunalnih usluga trebale biti pristojne i razložne, a ne “bezočno monopolističke”.

Vijest o drastičnom poskupljenju komunalnih usluga na gradskim grobljima još jedan je dokaz neodgovornog, netransparentnog i klijentelističkog upravljanja gradom koje se može vidjeti u gotovo svim resorima, a traje puno duže od trenutne krize izazvane koronavirusom i potresom, ustvrdio je Dobrović.



Tomislav Jelić tvrdi da nema valjanog razloga da grobna naknada bude tako drastično povećana, stoga je pozvao direktora gradskih groblja Patrika Šegotu da umjesto pokupljenja uprihodi nekoliko milijuna kuna godišnje prodajom grobnih mjesta koje ima u vlasništvu.

Riječ je o grobnim mjestima za koje vlasnici preko 10 godina nisu plaćali održavanje pa su postali vlasništvo gradskih groblja, pojasnio je.

“Umjesto da gradska groblja prodaju svoju imovinu transparentno na javnom natječaju, oni na crno prodaju takva naslijeđena grobna mjesta, čija cijene mogu doseći i 100.000 eura”, ustvrdio je Jelić i pozvao DORH da to istraži.

Osvrnuvši se na obnovu Zagreba nakon potresa, članovi zagrebačkog Mosta pozvali su gradske dužnosnike da se kod donošenja odluka vode mišljenjem struke i donesu dugoročna rješenja na korist svih građana i u cilju zaštite prirode.

“Sada je vrijeme da se toplinska mreža proširi u centar grada, da se dovede u objekte i time omogući dugotrajno niskougljično rješenje u skladu s potrebama smanjenja emisija stakleničkih plinova, što se ne može postići plinskim bojlerima”, kaže Dobrović.

Komentari