Most najavio pokretanje postupka izmjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa

Foto: Tom Dubravec/Cropix

Saborski zastupnik i politički tajnik Mosta Ante Kujundžić najavio je u četvrtak pokretanje postupka izmjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa, u dijelu koji se odnosi na obvezu nošenja zaštitne kacige za vozače električnih romobila.

Most smatra spornim izmjenu prvobitnog prijedloga zakona, kojim je obveza nošenja kaciga propisana samo za vozače mlađe od 16. godina, a u saborskoj proceduri zamijenjena je odredbom o obveznom nošenju kaciga za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava, pa tako i električnih romobila, bez obzira na dobno ograničenje.

Kujundžić je na konferenciji za novinare ocijenio kako je takvo zakonsko rješenje preslika svega što godinama imamo u državi, a to je kompliciranje ili stvaranje nelogičnosti od sasvim logičnih stvari.

– Koliko vam ozbiljno zvuči da zakonski prijedlog, koji su sastavili prometni stručnjaci, dođe na nadležni saborski odbor, a on izmijeni taj prijedlog zakona, rekao je Kujundžić.



U hrvatskim gradovima i mjestima ima dosta ljudi kojima je električni romobil, s obzirom na duljinu puta, definitivno najbrže i najučinkovitije prijevozno sredstvo, a i najmanje šteti okolišu.

Stoga će, kaže Kujundžić, Most inicirati izmjene zakona i zatražiti obvezno nošenje zaštitne kacige za vozače električnih romobila do 16. godina i preporuku nošenja kacige svakom tko vozi električni romobil koji ne može postići brzinu veću od 25 kilometara na sat.

Županijski koordinator stranke Josip Skočibušić kaže kako je obveza nošenja kaciga za vozače električnih romobila propisana u samo tri države EU-a, a sada i u Hrvatskoj.

Ističe kako je u nekim državama propisana obveza nošenja kaciga, najčešće uz dobno ograničenje do 16. godina, a u nekim državama ne postoji takva obveza već samo preporuka.

Komentari