Most je zakonskim izmjenama predložio ukidanje obveznih članarina za HOK i HGK

Most je izvijestio u subotu da je u saborsku proceduru poslao zakonske izmjene prema kojima bi se ukinulo plaćanje obvezne članarine prema Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) i time rasteretilo hrvatsko gospodarstvo, ponajprije poduzetnike.

Glavni cilj Mostovog prijedloga je ukidanje nameta kako bi se oslobodila financijska sredstva prijeko potrebna za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva, istaknuo je na konferenciji za novinare u Zagrebu saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot.

U Mostu smatraju da će time pomoći malim i srednjim poduzetnicima, a u tom smjeru, napominju idu i strukturne reforme koje nalaže EU.

HGK bi, po Troskotovim riječima, trebao funkcionirati po anglosaksonskom modelu, odnosno kao poduzeće koje bi zarađivalo svojim radom, primjerice prodajom podatkovnih paketa.



Glavna zamjerka koju poduzetnici imaju prema HGK jest da ne pruža adekvatnu uslugu za visinu članarine koja im se plaća zbog čega je Most predložio izmjenu, napomenuo je Troskot.

Obrtnici, pak, smatraju da HOK ne predstavlja njihove interese, već služi kao satelit Vladi, na što su nedavno u svom prosvjedu istaknuli ugostitelji Istre i Kvarnera.

„Čuli smo glas naših poduzetnika, podržavamo njihovu inicijativu za ukidanje nameta i odlučili smo u saborsku proceduru uputiti konkretne izmjene”, objasnio je Troskot.

Most napominje da je u nekoliko navrata upozoravao da je nužno ukinuti članarine prema HGK-u i HOK-u, a sada je tu inicijativu nastavio uputivši u saborsku proceduru izmjene zakona.

Komentari