Most: HGK mora biti dobrovoljno udruženje, ne paradržavna organizacija

Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Mosta Božo Petrov i Mislav Kraljević, voditelj Savjeta Mosta za financije, gospodarstvo i poduzetništvo, u utorak su na konferenciji za novinare predstavili izmjene Zakona o trgovačkim društvima, a taj zakon samo je jedan mali segment ekonomskog programa Mosta za predstojeće parlamentarne izbore.

“I ovaj zakon, kao i naši ostali prijedlozi, pokazuje u kojem smjeru želimo ići i u kojem pravcu Hrvatska treba krenuti – putem poreznog rasterećenja, te efikasne, male i jeftine javne uprave koja radi u korist građana i poduzetnika. Most se protivi novim nametima i nudi konkretna rješenja za male i srednje poduzetnike i zaposlenike realnog sektora, koji su glavni dionici stvaranja novih vrijednosti u Hrvatskoj. Naš ekonomski program, kao i ovaj zakon osmislio je Mislav Kraljević s timom ljudi iz realnog sektora”, rekao je Petrov.

Predsjednica Women in Adria: Za razliku od HGK, mi sebi ne možemo dopustiti skandale



Mislav Kraljević je istaknuo kako su odredbe ovog zakona, koje su na snazi od travnja 2019., u suprotnosti s važećim ciljevima i strategijama za razvoj poduzetništva Hrvatske i  EU, a ovakvim mjerama Vlada nas vodi na začelje EU.

“Zbog smanjivanja svih oblika nameta poduzetnicima predlaže se ukidanje obveze plaćanja naknade za čuvanje poslovnih knjiga i dokumentacije društva, te predlažemo da se dokumentacija pohranjuje u sudskim registrima nadležnih sudova. Apeliramo da se podzakonskim aktima dozvoli čuvanje dokumentacije u elektroničkom obliku i time pojednostavi postojeća praksa”, pojasnio je Kraljević.

Tatjana Korceba-Huić za Otvoreno: Nitko tko drži do sebe neće otići na no-name fakultet

HGK treba biti dobrovoljno udruženje, a ne paradržavna organizacija 

Most želi izbjeći propise koji uvode dodatno uključivanje Hrvatske gospodarske komore (HGK), koja bi trebala biti dobrovoljno udruženje poslovnih subjekata, a ne paradržavna organizacija koja svoje postojanje opravdava izmišljenim administrativnim poslovima i nametnutim naknadama poduzetnicima.

“Želimo istaknuti kako će Most biti glas onih koji svojim radom i stvaranjem dodatne vrijednosti doprinose proračunu i plaćaju javni sektor koji im, umjesto kvalitetnim uslugama, uzvraća dodatnim nametima. U parlamentarnoj proceduri kontinuirano ćemo ukazivati na probleme svih komora u kojima je propisano obvezno članstvo, koje poduzetnike i slobodne profesionalce godišnje koštaju stotine i stotine milijuna kuna”, zaključio je Kraljević.

Komentari