MOSKVA NAPUSTILA GLAVNO UPORIŠTE! Ukrajina traži više oružja: Pokazali smo da možemo pobijediti Rusiju

Foto: Facebook

Ukrajinski uspjeh u borbi protiv Rusije pokazuje da ih ta zemlja može pobijediti, ali Kijev treba više oružja od svojih partnera, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Moskva je u subotu napustila svoje glavno uporište u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon što su ukrajinske snage ubrzale svoj napredak.

Kuleba je, govoreći na tiskovnoj konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock koja je boravila u posjetu, rekao da su neki saveznici u početku oklijevali poslati oružje, navodeći rizik od antagonizma ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Sada, hvala Bogu, više ne slušamo ovaj argument. Pokazali smo da smo sposobni poraziti rusku vojsku. To radimo s oružjem koje nam je dano. I zato ponavljam – što više oružja dobijemo, brže ćemo odnijeti pobjedu i brže će ovaj rat završiti”, rekao je.



Iako je Njemačka Ukrajini poslala samohodne topove, Kijev želi i borbene tenkove Leopard, borbena vozila Marder i protuzračne tenkove Gepard.

Kuleba, koji je u prošlosti kritizirao Njemačku zbog, kako kaže, njene sporosti u slanju oružja, požalio se da Ukrajina plaća cijenu internih rasprava.

“Svaki dan, dok netko u Berlinu razmišlja, savjetuje se ili razmatra hoće li dati tenkove ili ne, netko umre u Ukrajini, zbog činjenice da taj tenk nije stigao”, rekao je.

Baerbock je obećala daljnju vojnu pomoć i nije isključila mogućnost isporuku borbenih tenkova.

“Znam da je vrijeme ključno. Sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci bit će ključno”, rekla je.

 

Komentari