MORH mijenja zonu probnih letova zbog potresa i osjetljivosti građana na buku, evo gdje će od sada letjeti

Luka Gerlanc / CROPIX

Uvažavajući uslijed nedavnih potresa pojačanu osjetljivost na buku građana, letovi se do daljnjeg neće provoditi u zoni Lekenik već u privremenoj zoni Čazma, javlja MORH u priopćenju medijima.

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila će u utorak, 26. siječnja 2021. godine, u vremenu od 11:00 do 15:00 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, navodi MORH u priopćenju medijima.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, piše MORH.

Uvažavajući uslijed nedavnih potresa pojačanu osjetljivost na buku građana, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja “Lekenik” u Sisačko-moslavačkoj županiji već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova “Čazma” te privremenoj ruti ubrzanja.



Privremena zona probnih letova “Čazma” je geografski izmaknuta sjeveroistočno, a u njoj se provode probni letovi motora, sustava i uređaja u podzvučnim brzinama u rasponu visina 600 metara iznad tla do 10000 metara. Zona “Čazma” privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a na preporuku probnih pilota, dok je ranija zona “Lekenik” publicirana zona od strane svih nadležnih institucija, navodi MORH.

Također, privremena ruta ubrzanja koristi se za probne letove u zadnjoj fazi ispitivanja aviona i odvija se na visinama iznad 10000 metara. Provodi se iznad Slavonije na način da avion ubrzava od istoka prema zapadu; načelno od Đakova prema Križevcima zbog sigurnosnih razloga i geografskog položaja aerodroma s kojeg se provode probni letovi.

Iz MORH-a napominju da kao navedena privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog uzurpiranja prilaznog i odlaznog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se poveća frekvencija prometa, koji je trenutno smanjen zbog pandemije COVID-19.

U skladu s navedenim, planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1 000 do 10 000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera, navodi se u priopćenju.

Komentari