‘Mnogim bh. Hrvatima se smučilo kad su vidjeli Džaferovića, ovo je ponižavanje Vukovara ravno Dežulovićevom nedavno’

Boravak Šefika Džaferovića izazvao je niz reakcija u hrvatskoj javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je danas boravio u Vukovaru gdje je i održao govor povodom 30. godišnjice pada tog grada pod naletima srpskih vojnih i paravojnih snaga i JNA.

Džaferović je boravio u Vukovaru u službenom izaslanstvu te u koloni sjećanja hodao uz bok predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću. Njegov dolazak je skandalozan s obzirom na to da on često koristi priliku kako bi zločine Armije RBiH umanjio, govorio o njima kao o sporadičnim incidentima, a progone, ubojstva i zvjesrstva koja je ta ista Armija činila Hrvatima u BiH banalizirao do granica dobrog ukusa.

Ukratko, ako nekomu nije bilo mjesto danas u Vukovaru, to je Šefik Džaferović. Ali, u čemu je kvaka i kako je, zapravo, sve krenulo? Džaferović je u Vukovar došao kao dužnosnik iz susjedne BiH. S njim su tamo bili i osobni tjelohranitelji, a bez koordinacije nadležnih policijskih tijela u Hrvatskoj i BiH takav put naprosto ne bi bio moguć.



Neslužbana i neformalna objašnjenja iz krugova bliskih Vladi i Andreju Plenkoviću kažu “kako je on došao sam”. To je, dakle, netočno. Ne može predsjednik susjedne države službeno “doći sam” u drugu državu, a bez da o tomu bude obaviješten državni vrh države primateljice. Također, kada strani dužnosnik dolazi u drugu državu, od granice ga prati službena pratnja stoga su urnebesna objašnjenja vladinih agitpropova.

O njegovom boravku u Vukovaru ranije su se oglasili Mostov Nikola Grmoja i predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić. Grmoja je istaknuo u izjavi za portal Otvoreno.hr kako bi “bolje bilo da Džaferović posjeti hrvatska stratišta u BiH poput Buhinih kuća ili Grabovice” dok je predsjednik HSS-a u BiH rekao Bildu kako se Džaferović ruga svim hrvatskim žrtvama.

“Ovo je ruganje hrvatskim žrtvama općenito. Kao da neki štovatelj Hitlerove marionetske NDH negira Jasenovac i sve što se događalo u tom logoru, ali se, eto, zgraža nad onim što se događalo u Auschwitzu. Licemjerno i politikantski, kako najčešće i djeluje SDA politika”, kazao je Karamatić.

Portal Bild.ba za komentar je upitao i Tomislava Soldu, mladog hrvatskog politologa iz BiH i člana Predsjedništva Mladeži HDZ-a BiH.

Soldo je istaknuo kako ne može pristati na pljuvanje i ponižavanje stradalih Hrvata.

“Vjerujem da se mnogim bosanskohercegovačkim Hrvatima danas smučilo kada su vidjeli da je Šefik Džaferović prisutan u Vukovuru. I to ne zato što je on Bošnjak ili iz nekog sličnog šovinističkog razloga, nego zato što negira zločine nad Hrvatima, a to je činio čak i jučer. Poštujem vukovarsku žrtvu iznimno, ali ne priznajem pljuvanje stradalih Hrvata. A Džaferović ih stalno pljuje time što negira njihovo stradanje i glorificira zločinačku Armiju RBiH”, rekao je on u izjavi za portal Bild.ba.

Napravio je i paralelu između zločina nada Hrvatima u Hrvatskoj i zločina nad Hrvatima u BiH zapitavši se kako je to dvoje moguće razdvajati, a što upravo Džaferović čini.

“Osobno poznajem čovjeka iz Središnje Bosne kojemu je jedan brat poginuo u Vukovaru, a drugi u Vitezu. Jednoga je ubila Armija RBiH, drugoga Armija Jugoslavenskog naroda, odnosno srbočetnička armija. Džaferović danas izjavljuje da se zločinci trebaju kazniti, kako se zločin u Vukovaru može kazniti, a onaj u Središnjoj Bosni ne?”, istaknuo je Soldo za Bild.ba.

Ovaj politolog i mladi političar sramotnim smatra i to što su hrvatske vlasti Džaferoviću dopustile da se “u Vukovaru šepuri poput predsjednika Sjedinjenih Država”.

“Ovo je ponižavanje vukovarske žrtve ravno onom što ju je ponizio Boris Dežulović nedavno i to neka ide na dušu svima onima koji nisu spriječili Džaferovićev službeni boravak u Vukovaru, ne njega kao građanina i osobe, nego njega kao negatora zločina nad Hrvatima koji će se, kao takav, šepuriti u prvom redu kao da je predsjednik Sjedinjenih Država”, zaključio je Soldo u izjavi za Bild.ba.

Podsjetimo, Džaferović je jučer, po tko zna koji put na obilježavanju 29. godišnjice osnutka 4. Korpusa Armije RBiH u Jablanici kazao kako iza te vojske nisu ostale grobnice ni logori, a što je, dakako, laž.

“Trebamo biti ponosni na sve što smo uradili u praktično nemogućim uvjetima. Tamo gdje je bila Armija RBiH dokle je dopirala legalna vlast, legalne vlade Republike BiH, poštovana su ljudska prava svih ljudi, očuvani su svi kulturno-historijski, vjerski objekti i spomenici”, rekao je Džaferović i dodao kako “iza Armije RBiH nisu ostale masovne grobnice i logori, vodila je obrambeno-oslobodilački rat, dok su agresorske snage, koje su napale BiH, učinile sve suprotno”.

Komentari