Mlinarić: Zašto roditelji nakon smrti djece invalida nemaju pravo na primanja 6+6 kao političari?

Stipo Mlinarić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta zastupnik Stipo Mlinarić komentirao je Izvješće o radu pravobranitelja za osobe sa invaliditetom.

“Čitajući izvješće naišao sam na puno brojaka. Moram istaknuti kako podatci u izvješću nisu u skladu s navedenim brojkama. Navest ću samo jedan primjer: Kažete da ste imali 2172 obraćanja i da je od toga najviše bilo obraćanja pisanim putem – 52%, odnosno njih 649. Nikako nisam mogao povezati i razaznati odakle su ti brojevi i kako ste došli do njih. Ali neovisno o tome, čitajući skraćeno izvješće nisam mogao pronaći u njemu čovjeka”, poručio je Stipo Mlinarić.

Mlinarić tvrdi kako u izvješću nije vidio primjere na koje su ukazivale osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, kao niti svakodnevne izazove s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju.

“Žao mi je, ali moram naglasiti kako se svi sjećamo djevojke koja je ostala bez invalidnine zbog imovinskog cenzusa. Ta djevojka obratila se mnogima, između ostalog i Vama, koliko sam informiran, pa se pitam što ste poduzeli u vezi s time? Jer imovinski cenzus ne smije utjecati na pravo na invalidninu. Stoga Vas pitam: Kada će doći do promjene tog zakona koji je degradirajući po svim osnovama?”, upitao je zastupnik Domovinskog pokreta.



 

Zašto roditelji djece invalida nakon smrti nemaju pravo na primanja 6+6 kao političari?

Mlinarić je podsjetio na pitanja koja često roditelji koji ostvaruju pravo na roditelja njegovatelja postavljaju, između ostalog i pitanje: ako se razbole, što će biti s njihovim djetetom?

“Zašto u zakonu o roditelju njegovatelju piše da ti roditelji imaju pravo na godišnji odmor i na bolovanje? Recite mi koja će to majka ostaviti dijete ispred centra za socijalnu skrb i otići na godišnji odmor? Pitam se čemu te nesuvislosti zakonodavca i pitam Vas što ste Vi učinili kako bi se to promijenilo?”, upitao je Mlinarić pravobraniteljicu.

Mlinarić je, obraćajući se gospođi pravobraniteljici Slonjšak, poručio kako to nisu samo majke, već su i liječnice, i medicinske sestre, i njegovateljice koje su dvadeset četiri sata dnevno vezane uz svoju djecu, no kako majkama i očevima ništa nije teško kada je posrijedi njihovo dijete.

“Znamo, gospođo Pravobraniteljice, kako prestankom života osobe s invaliditetom ili djeteta s teškoćama u razvoju istog trenutka prestaju i primanja za roditelja njegovatelja. Pitam i sebe i Vas zašto se nismo izborili da i ti roditelji primaju naknadno najmanje 6 mjeseci nakon smrti osobe, a uredno se politika pobrinula za političare koji imaju pravo na primanja 6 + 6? Pa po čemu smo to mi bolji od roditelja njegovatelja? Zar njima ne treba privikavanje na nove životne okolnosti i moguće zapošljavanje?”, mišljenja je Mlinarić.

Naknada roditeljima koji skrbe o trajno nepokretnoj djeci je nedopustivo mala

Mlinarić se osvrnuo na pojedine roditelje djece s teškoćama u razvoju koji svake dvije godine moraju prikupljati mnoštvo raznih papira kako bi dokazali da se stanje kod njihovog djeteta nije promijenilo. “Znam da su vas pojedini roditelji upozorili kako nije isto imati dijete na respiratoru, dijete koje je u potpunosti nepokretno, i dijete koje se dijelom samostalno može odjenuti, koje uz pratnju može ići u šetnju – a jedan i drugi roditelji ima ista primanja kao roditelj njegovatelj. Ja ne kažem da bi neki roditelji trebali primati manju naknadu, ja samo kažem da je naknada roditelja koji skrbe o trajno nepokretnoj djeci nedopustivo mala, jer ako to dijete stavimo u ustanovu, državu će mjesečno stajati između 12 i 15 tisuća kuna. Što ste učinili po tom pitanju i zašto toga nema u Vašem izvještaju?”, zanimalo je Mlinarića.

Zašto maltretirati osobu s invaliditetom ako je u sustavu?

Mlinarić je komentirao navode prema kojima nema diskriminacije u obrazovnim ustanovama socijalne skrbi na državnoj razini.

“Što je s lokalnom razinom gdje roditelji svoju djecu s poteškoćama u razvoju ne mogu upisati u dječje vrtiće, jer pojedini roditelji ne žele da njihova djeca bude u vrtiću s tamo nekim bolesnim djetetom. Pitam se je li to diskriminacija, je li to pravednost za koju se zalažemo? Pitam se zašto toga nema u vašem izvješću?”, pitao je Mlinarić pravobraniteljicu.

Mlinarić se osvrnuo i na pravo na uvoz automobila bez trošarine na koje pravo imaju osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama.

“Gle čuda – da bi osoba s invaliditetom i dijete s poteškoćama u razvoju mogle ostvariti to pravo, u automobil mora biti ugrađena dizalica ili rampa; nema veze što imate ugrađene posebne komande, nema veze što imate rješenje o invaliditetu i trošarini. Ako nema rampe ili dizalice, morate platiti. Jedno od stvari na koje se žale osobe s invaliditetom je i to da svake godine moraju imati kopiju rješenja o oslobađanju cestarine prilikom registracije automobila kako bi ostvarili to pravo”, istaknuo je Mlinarić.

Isto tako, tvrdi Mlinarić, osobe s invaliditetom svakih pet godina mijenjaju znak pristupačnosti i uz dvije fotografije osoba s invaliditetom mora papirnato dokazati da je osoba s invaliditetom, a ako osoba s invaliditetom mijenja automobil da bi ostvarila ponovno pravo na oslobađanje od plaćanja autocesta, mora Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dokazati kako ima tjelesno oštećenje organa za kretanje u visini od 80 i više posto. Mlinarić se pita je li to nepotrebno maltretiranje osoba s invaliditetom ili vrijednost na kojoj i dalje treba ustrajavati?

“Domovinski pokret će prihvatiti ovakvo izvješće ali će vam biti i potpora za sve promjene i nedostatke koje treba napraviti zakonski da se poboljšaju uvjeti civilnih invalida”, poručio je Mlinarić u ime Kluba Domovinskog pokreta.

“Pošto dolazim iz grupacije ratnih vojnih invalida ja bih vam predložio i predložio bih ovoj Vladi, da prepišete Zakon o ratnim vojnim invalidima i da se Zakon prenese na civilne invalide, jer to je jako dobar zakon i mislim da bi ga trebalo primijeniti na civilne invalide”, zaključio je.

Komentari