Mladić ukrao 24 respiratora! Uvezao ih iz Švedske pa skrivao u zagrebačkoj krčmi

Instagram

Zagrebački policajci podnijeli su kaznenu prijavu protiv 25-godišnjaka kojeg terete da je iz Švedske u Hrvatsku uvezao ukradene respiratore vrijedne 350.000 eura s ciljem daljnje preprodaje.

Kako se navodi u priopćenju zagrebačke Policijske uprave, službenici iz Policijske postaje na Medveščaku proveli su kriminalističko istraživanje nad mladićem kojeg sumnjiče da je od 8. ožujka do 2. travnja 2021. godine preko trgovačkog društva iz Republike Kosovo za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Kraljevine Švedske u ukupnoj vrijednosti od 350.000 eura.

Tijekom kriminalističkog istraživanja putem međunarodne suradnje potvrđeno je da su respiratori otuđeni u Švedskoj odnosno da je prijavljena krađa 15. veljače 2021. godine tijekom samog njihovog transporta kroz Švedsku.

Medicinske respiratore, sumnja se, nabavio je s namjerom njihove daljnje preprodaje u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, iako je znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom što je obilježje kaznenog djela prikrivanja, navodi policija u priopćenju.



Naime, s obzirom na značaj ove medicinske opreme u ozračju aktualne pandemije takvi se uređaji od strateškog značaja kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju. Upravo takav netipičan način kupnje koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave ove medicinske opreme upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, a samim time upućuje i na sumnju u počinjenje kaznenog djela s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi.

Nadalje, osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažirao ovlaštenog prijevoznika i potom ih, nakon što su dopremljeni, uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba, otkrila je policija.

˝Respiratori su oduzeti uz Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zaključuje se u priopćenju u kojem se navodi da se mladića tereti za počinjenje kaznenog djela „Prikrivanje“ iz članka 244. Kaznenog zakona za što mu prijeti kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci do 5 godina˝, piše Jutarnji list

Komentari