Mladi ekonomist bit će Milanovićev savjetnik za ekonomiju: Turizam je apsolutno prokletstvo resursa

Darko Tomas / CROPIX

Već se naveliko slaže i tim Zorana Milanovića na Pantovčaku. Iako su još uvijek sve informacije neslužbene, kako RTL Direkt doznaje u Milanovićev savjetnički tim trebao bi ući i doktor znanosti Velibor Mačkić.

Mačkić predaje na Katedri ta ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a rođen je 1984., pa će tako vjerojatno biti najmlađi Milanovićev savjetnik. Izabrani predsjednik htio je da mu savjetnik za ekonomiju bude netko iz mlađe generacije hrvatskih ekonomista koji su zagovornici socijalne države, pa se zbog toga odlučio za Mačkića.

“Ako smo u Ustavu definirali Hrvatsku kao socijalnu državu, onda je kao takvu moramo i braniti. I to ne samo oni koji u javnom i državnom sektoru rade, već i oni kojima je ona osigurala profesionalni i osobni uspjeh. Odrastao sam u takvoj Hrvatskoj, ne sramim se reći da sam i dijete socijalne države”, rekao je Mačkić početkom rujna u intervjuu za Novi list. On spada u ekonomiste koji smatraju da turizam za Hrvatsku ne predstavlja spas nego upravo suprotno.

“Hrvatska bi bez turizma, vjerujem, bila među pobjednicima tranzicije. Ne bismo mogli nastaviti ovim krivim putem, nešto bi se u tom slučaju sigurno dogodilo što bi nas razdrmalo i potaknulo na reforme i promjene.



Turizam je apsolutno prokletstvo resursa. Da nema turizma morali bismo se drukčije ponašati. Ljudima se jednostavno ne isplati ulagati u znanje. Zašto bi vi ulagali u znanje i, završili, primjerice, veterinu ili strojarstvo nakon minimalno 5 godina studija, zaposlili se i plaćali ogromne iznose poreza na dohodak, kad možete ostati u Primorju, Istri ili Dalmaciji i iznajmljivati apartmane i plaćati za njih samo paušal”, izjavio je Mačkić u tom intervjuu.

Osim Mačkića kao savjetnici se, a kako se već prije moglo čuti, spominju Julije Domac, čelnik regionalne energetske agencije, kao kandidat za savjetnika za klimu i energetiku.

Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, razmatra se za savjetnicu za obrazovanje.

Umirovljeni general Marijan Mareković trebao bi postati savjetnik za branitelje, dok bi nekadašnji ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić trebao postati savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu. Još se traže imena za vanjsku politiku i kulturu, piše RTL.

Komentari