Mladi direktor tvrtke koja prodaje motorna vozila utajio porez i time si osigurao 80 tisuća kuna

Direktor (32) tvrtke koja prodaje motorna vozila osumnjičen je da je izbjegavanjem plaćanja PDV-a oštetio državni proračun za 1,9 milijuna kuna i protupravno na štetu tvrke pribavio 80 tisuća kuna pa ga je karlovačka policija prijavila Državnom odvjetništvu.

Zbog sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza ili carine, povrede vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Državnom odvjetništvu prijavljen je 32-godišnji direktor koji se bavi prodajom motornih vozila, izvijestila je u srijedu karlovačka Policijska uprava.

Osumnjičenik je prošle godine, s ciljem da tvrtka izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost isporučenih motornih vozila,  propustio podnijeti mjesečne prijave PDV-a.

Oštetio Državni proračun za više od 1,9 milijuna kuna

Od veljače do svibnja 2019. trgovačko društvo ispostavilo je veći broj računa raznim pravnim i fizičkim osobama, a taj 32-godišnjak, kao odgovorna osoba, nije predavao redovite mjesečne prijave poreza na dodanu vrijednost, čime je izbjegao plaćanje PDV-a i oštetio državni proračun više od 1.900.000 kuna.



Također je osumnjičen da u istom razdoblju nije osigurao pravilno vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga.

Uza sve to, 32-godišnji direktor je osumnjičen da je povrijedio dužnost zaštite interesa trgovačkog društva o čijim se imovinskim interesima bio dužan brinuti jer je navedena tvrtka platila drugoj izvođenje radova za osumnjičenika. Na taj način 32-godišnjak je sebi, na štetu tvrtke, pribavio protupravnu imovinsku korist veću od 80 tisuća kuna.

Komentari