Mladen Dragičević: Želim biti odvjetnik države. Ako Vlada izabere mene i moj program, izabrat će promjene

Ispražnjeno mjesto glavnog državnog odvjetnika čeka svog nasljednika. Jedan od šest kandidata je i Mladen Dragičević, odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom u odvjetništvu. Naime, on je još 1993. godine otvorio svoj odvjetnički ured, a 2011. s partnerima osnovao Odvjetničko društvo Dragičević i partneri.

U više od četvrt stoljeća iskustva rada u praksi, u svim segmentima prava, svjedočio je, kako kaže, promjeni državnopravnog sustava kao i promjeni niza zakona i ostalih pravnih akata kao stupova hrvatskog pravnog sustava. Za to vrijeme stekao je ugled u odvjetničkoj zajednici te je izabran za jedinog stručnog člana Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Smatra da je u današnje vrijeme, kada Hrvatska teži ka razvojnoj razini zapadnoeuropskih država, krajnje vrijeme da se uvedu promjene i u Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Program temelji na četiri elementa

Svoj program, koji se temelji na četiri ključna elementa, predstavio je u Vladi te čeka ishod kandidatura. Program temelji na zaštiti imovine Republike Hrvatske, povećanju efikasnosti rada državnog odvjetništva, transparentnosti postupanja Državnog odvjetništva te smatra kako posebnu pozornost treba dati na kaznena djela iz domene ratnih zločina, koruptivna kaznena djela i kaznena djela vezana uz zlouporabu europskih fondova.



„Kandidaturu za glavnog državnog odvjetnika smatram najvećim izazovom koji mogu doživjeti u karijeri. Sve dosadašnje izazove koje sam imao, uspješno sam riješio i savladao. Ulazim u bitke čak i kada se to čini bezizglednim. U ovu ‘bitku’ nisam ušao kao neki favorit, ali uzimajući u obzir sve moje reference i životno iskustvo, smatram da sam daleko najbolji kandidat, istodobno cijeneći sve ostale kolege koji su se također kandidirali. Imam širinu što se tiče građanskog prava“, rekao je Dragičević.

Građansko pravo je ključ promjena u društvu

Dodao je kako je građansko pravo bilo nepravedno zanemareno i ono je ustvari ključ promjena u društvu i zaštiti imovine.

Na upit kako se vidi kao glavni državni odvjetnik, Dragičević je istaknuo kako bi on zapravo bio „odvjetnik države“. To je objasnio činjenicom kako bi morao kontrolirati sve transakcije koje provode državne tvrtke, ministarstva, što znači od nabave aviona, vlakova…do kupnje nekretnina.

„To bi se moralo tako raditi kako bi država zapravo znala čime raspolaže i da bi imala benefite za svoje građane“, rekao je Dragičević. Dodao je kako svi „guraju kazneno pravo“, ali svrha takvih presuda je povrat imovine.

„Postupci koji traju 10 godina ne služe nikome. Takvi postupci iscrpljuju kompletni sustav i šalju poruku građanima koji smatraju da ako se ne mogu riješiti tako krupne stvari što onda oni kao građani mogu očekivati“, naglasio je Dragičević.

Pojasnio je da je njegova ideja, kako bi građani imali neki benefit, preveniranje sporova te da se ne bi vodili predmeti poput Agrokora s pogrešnom percepcijom da su dana sredstva iz Državnog proračuna državnom odvjetništvu te da bi se na taj način napravila optužnica koja se vraća na doradu.

„Oni su dobili sredstva, a jednostavno su angažirali državno odvjetništvo, veliki broj kolega je radio na tome, a istodobno su stajali svi ostali predmeti. Kao građanina me uopće ne zanima što se tamo događa, ali znam da se troše sredstva, a ostali predmeti stoje“, istaknuo je Dragičević.

Dosadašnja ekipa nije ispunila očekivanja vlasnika – države

Napomenuo je i kako je percepcija o netransparentnosti i korupciji među najvišima u Europi.

„Dosadašnja ekipa nije ispunila očekivanja vlasnika – države pa je došlo vrijeme za neku novu ekipu. Moja mana je vjerojatno to što način na koji bih radio, vjerojatno se ne sviđa brojnim stranim korporacijama“, rekao je Dragičević.

Spomenuo je odličan rad nekadašnjeg društva „Potrošač“ gdje se vidjelo da se može raditi i surađivati i s velikim korporacijama.

Osvrnuo se i na odvjetnički sustav za koji je rekao kako bi dao mnogo veću slobodu ljudima koji rade u tom sustavu, kako bi se neki manji predmeti poput nerazjašnjenih međa i sl. riješili brže nego što je bilo do sada.

„Država mora okupiti najbolje stručnjake. To je moja teza koja je u biti jednostavna. Ukoliko Vlada želi promjenu i aktivniji odnos prema državnoj imovini, ona će izabrati mene i moj program. Ako izaberu nekoga drugoga, tada će to značiti da ih ne zanimaju promjene. Državni odvjetnik je ustvari odvjetnik države i on mora zastupati interese države. Upravo on zajedno s Vladom mora ‘isporučiti’ rezultat“, zaključio je Dragičević.

Komentari