Mještanima košuta kod Trinja prekipjelo zbog ilegalnog deponija

Mještani Košuta kod Trilja bijesni su jer je napušteni rudokop ugljena i šljunka u njihovu susjedstvu pretvoren u ilegalno odlagalište otpada. Kamioni su danonoćno dovozili tone smeća, a kako nadležni nisu reagirali, sami su zavarili rampe koje vode u taj ilegalni deponij.

Stanovnicima Košuta kod Trilja ilegalni deponij doslovno je pred kućnim pragom. Građevinski, miješani, čak i klaonički otpad nekontrolirano se dovozi. ”U ponoć su me budili da otvorim ogradu. Prijetili su mi da će prebiti ako ne otvorim kapiju”, priča Božo Krnjača iz Košute.

Stanovnici se bave poljoprivredom i stočarstvom, pa su zabrinuti za zdravlje. Na dan je znalo doći na desetke kamiona. Nije bilo reakcija na njihove prijave, pa su se sami odlučili na akciju.

”Donijeli smo agregat, aparat za zavarivanje i zavarili smo rampu koju je, doduše, Grad Trilj napravio prije pet godina. Međutim, ta rampa nije bila učinkovita”, govori mještanin Ivan Žolo.



Napušteni rudokop ugljena i šljunka u vlasništvu je tvrtke koja je u stečaju. No sprječavanje divljih deponija obveza je lokalnih vlasti.

“Vlasniku parcele zabranili smo odlaganje te zatražili njihov prijedlog mjera i radnji radi sanacije prostora divljeg deponija. Češćim obilaskom komunalnog redara i policijskih službenika u posljednje vrijeme spriječeno je novo odlaganje”, odgovorili su iz Grada Trilja.

Po savjet bi mogli u općinu Jelenje. Oni prostor bivše šljunčare, gdje su imali problem s ilegalcima, prate kamerama. ”Mi smo gotovo iskorijenili odlaganje na tom dijelu. Još uvijek neki misle da mogu odložiti pa se pojave, ali videonadzor se pokazao vrlo učinkovitim”, kaže načelnik općine Robert Marčelja.

Ne bude li pomaka, mještani Košuta najavljuju i nove prosvjedne akcije, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari