MIŠLJENJE STRUČNJAKA Na rast cijena u Hrvatskoj i u EU utječu globalne promjene

Pixabay

U posljednje doba cijene hrane sve su veće. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je u emisiji U mreži Prvog na HRT-u kako se zadnjih godinu dana primjećuje rast cijena od dva posto.

“Rastu cijene onih proizvoda za kojim je ponuda manja u odnosu na potražnju, ali na rast cijena kako u Hrvatskoj, tako i na razini EU i svijeta utječu globalne promjene, pa tako i klimatske”, istaknuo je Majdak.

O rastu cijena govorio je i Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore koji je naglasio kako su prvo počele rasti cijene žitarica zbog iznosa na financijskim tržištima.

“Kada je počeo lockdown zbog straha od nedostatka hrane skočile su cijene žitarica. Ove se godine dogodilo smanjenje prirasta i došlo je do nerealnog povećanja cijena, ali to će se za neko vrijeme regulirati”, rekao je Jakopović.



Inflacija je kada veća količna novca lovi manju količinu robe

Na situaciju u gospodarstvu i inflaciju osvrnuo se i Damir Novotny, ekonomski analitičar. On je naglasio kako smo zaboravili na inflaciju kao monetarni fenomen jer to nismo vidjeli dva do tri desetljeća, osobito u razvijenim zemljama.

Što je zapravo inflacija? Novotny ju je definirao na način “kada veća količina novca lovi manju količinu robe”.

“Ne znamo hoće li nastaviti uzlazni trend. U Hrvatskoj ta inflacija još uvijek nije prijeteća i ona se mjeri ispod dva posto. Opasnost postoji, ako se ona pretvori u hiperinflaciju, govori i dodaje kako ovakva ekonomska kriza još nije viđena te da je došlo do potpune suspenzije ekonomske aktivnosti na nekoliko mjeseci, ponuda je slomljena, a i potražnja je zaustavljena. S druge strane su se vlade zaduživale kako bi spasile potražnju”, naglasio je ekonomski analitičar.

Na kraju je zaključio kako su cijene dionica na najvišoj povijesnoj razini, a rastu i cijene stanova i stanovanja, objavio je HRT.

Komentari