Mišić: SDP neće podržati Hermana za predsjednika Gradske skupštine, a niti Bandićev prijedlog proračuna

Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić u utorak je najavio da SDP-ovi gradski zastupnici neće podržati HDZ-ovog Mislava Hermana za novog predsjednika Gradske skupštine, a niti gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za iduću godinu.

“Prije dvije točke dnevnog reda Klub gradskih zastupnika SDP-a ne može podržati – niti prijedlog promjene predsjednika Gradske skupštine, a posebno ne proračun Grada Zagreba za 2021.”, istaknuo je Mišić na konferenciji za novinare prije početka sjednice Gradske skupštine koja se održava na Zagrebačkom velesajmu.

Na dnevnom redu sjednice su, između ostalog, prijedlog razrješenja dosadašnjeg predsjednika Gradske skupštine HDZ-ovog Drage Prgometa i izbor novog predsjednika skupštine HDZ-ovog Mislava Hermana.

Ovim tempom Grad Zagreb će se obnoviti za 195 godina

“Kada govorimo o proračunu, najznačajnija stavka je da je ovaj proračun 15 posto veći nego što je planiran za 2020., odnosno ukupno 1,8 milijardi kuna”, rekao je Mišić.



Kaže da je to u predizbornoj godini posebno značajno iz razloga što gradonačelnik Milan Bandić ovim, kako je rekao, zapravo šalje poruku da mu financije Grada nisu važne nego ima jedini cilj, a to je kako novcem građana osvojiti sedmi mandat.

S druge strane, kaže Mišić, posebno je sporna činjenica što će se ovim tempom Grad Zagreb obnavljati sljedećih 195 godina.

Objašnjava da to kaže zato što je u gradskom proračunu za 2021., sukladno Zakonu o obnovi Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije nakon potresa osigurano samo 82 milijuna kuna, od potrebnih 16 milijardi kuna koliki je udio Grada Zagreba za obnovu od potresa.

Jasno je da HDZ i Bandić idu zajedno na izbore

Mišić također smatra neprihvatljivim da se zbog “pumpanja proračuna”, koji je za sljedeću godinu 1,8 milijardi kuna veći od ovogodišnjeg, rasprodaje vrijedna gradska imovina i to za cijenu koja je znatno manja od cijene pod kojom je nabavljena.

“Ali, za gradonačelnika krize nema, ukupna masa plaća je probila prvi puta četiri milijarde kuna u proračunu i više od 200 milijuna kuna nego što je bila prethodne godine”, istaknuo je te najavio da će na današnjoj sjednici Gradske skupštine SDP-ovi zastupnici o tome raspravljati i odbiti Bandićev prijedlog gradskog proračuna za 2021.

Mišić kaže i kako je zanimljivo da od 30 amandmana oporbe koji su podneseni na prijedlog gradskog proračuna, niti jedan za gradonačelnika Bandića nije bio dovoljno dobar, a s druge strane, HDZ koji je oporbu često prozivao zbog nedavanja amandmana na proračun, ove godine nisu podnijeli niti jedan.

“Time zapravo šalju jednostavnu poruku, a to je da HDZ i Milan Bandić idu, bilo formalno, bilo neformalno, zajedno na izbore. I nužno je da ta vlast i takav način upravljanja Gradom prestane u svibnju 2021.”, poručio je Mišić.

Komentari