Mišić: Opet presedan, Bandićeve zamjenice traže od HDZ-a da povuče amandmane na GUP

Ranko Suvar / CROPIX

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić ustvrdio je da su na sjednici Gradske skupštine u ponedjeljak na kojoj se raspravlja o izmjenama i dopunama GUP-a doživjeli još jedan “presedan” jer su obje zamjenice gradonačelnika Milana Bandića pozivale koalicijskog partnera HDZ da povuče 11 amandmana koje su podnijeli na GUP.

“Dakle, dovele su do razine apsurda i Gradsku skupštinu i ovaj najznačajniji dokument – Generalni urbanistički plan (GUP) koji bi Gradska skupština trebala donijeti u ovom mandatu”, rekao je Mišić novinarima u stanci sjednice koju je zatražio Klub gradskih zastupnika SDP-a.

Mišić: HDZ i Bandić igraju se s građanima Zagreba



Podsjetio je da od srpnja kada je GUP prvi put “došao” na sjednicu Gradske skupštine pa do prošlog četvrtka, kada je na skupštinskoj sjednici trebala početi rasprava o GUP-u, nije podnesen ni jedan amandman ni od HDZ-a niti od gradonačelnika Milana Bandića a niti od kluba njegove stranke i Zelene liste.

“Tada dolaze na stol zastupnicima 86 amandmana koje nisu vidjeli niti građani, niti stručna javnost, a što je najvažnije jer znamo kakav je stav struke – jednoglasan protiv ovakve verzije GUP-a”, kazao je Mišić.

Također je rekao da je od tog prošlog četvrtka do danas povučeno 75 amandmana – četiri od HDZ-a, a ostali od Bandića i kluba njegove stranke i Zelene liste.

Mišić tvrdi da su time od GUP-a napravili “jedan običan cirkus” gdje to više nije Generalni urbanistički plan nego je “sredstvo sukoba, sredstvo politiziranja i sredstvo politikanstva između Milana Bandića i HDZ-a”.

Pita se što će se sada dogoditi.

“Dakle, zamjenice gradonačelnika su pozvale HDZ da povuče amandmane. HDZ to ne želi. Hoće li GUP uopće biti donesen ili neće, to mi u ovom trenutku ne znamo”, kaže Mišić.

Podsjetio je da će nakon točke o izmjenama i dopunama GUP-a, na dnevnom redu današnje skupštinske sjednice biti točka o raspisivanju referenduma o tom GUP-u koju su podnijeli SDP i ostatak oporbe.

“Ako se ne mogu dogovoriti oko GUP-a, neka raspišu referendum ili u  konačnici, ono što bi bilo najpoštenije i prema zastupnicima i prema struci  i prema cjelokupnoj javnosti, dakle, onih 30.000 koji su podnijeli primjedbe na GUP i onih 20.000 koji su prije dva tjedna bili na Trgu bana Jelačića – a to je povucite GUP, započnite cijeli postupak iz početka gdje ćete onda zaista dati građanima da sudjeluju u kompletnoj raspravi, gdje ćete uvažavati primjedbe građana  jer svi bi mi ovdje trebali biti da štitimo i da radimo u interesu građana”, poručio je Mišić.

HDZ je najavio da neće povući svojih 11 amandmana na izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a, najavio je predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš nakon što su obje zamjenice gradonačelnika Bandića pozivale HDZ da povuče amandmane.

“Imali smo ih 15, povukli smo četiri i ostaje 11 amandmana iza kojih stojimo”, rekao je Ilijaš u stanci sjednice i istaknuo da HDZ od tih amandmana neće odustati.

Komentari