Mišić o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu: Trošimo 500 milijuna kuna tzv. za demografiju, a rezultata očito nema

screenshot

Najavu postupnog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu za N1 televiziju je komentirao SDP-ov Matej Mišić, potpredsjednik zagrebačke Skupštine u prethodnom mandatu.

Mišić je javno podržao odluku novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o postupnom ukidanju mjere roditelj-odgajatelj koju je uveo pokojni Milan Bandić. Mjera je u zagrebačkom proračunu kroz godine s početnih 70 milijuna kuna narasla na 500 milijuna.

“Ako se vratimo u prošlost, 2019. smo u Skupštini raspravljali o postupnom ukidanju, odnosno zamrzavanju te mjere. Kada kažemo ukidanje, to zvuči došta oštro. Koliko smo uspjeli neslužbeno vidjeti iz nove gradske uprave, najava je zamrzavanje na način da se novi korisnici kroz neko vrijeme neće moći javljati, ali postojeći korisnici će i dalje imati pravo. To bi značilo da svi roditelji-odgojitelji koji imaju troje ili više djece, koji imaju pravo do 15. godine života najmlađeg djeteta, primati plaću od oko 6500 brutto, imali bi to pravo i dalje. Novi korisnici koji bi se htjeli javiti ne bi imali to pravo. Potpuno ukidanje bila bi katastrofalna odluka i to nikad ne bih mogao podržati jer četiri i pol tisuće zagrebačkih obitelji odjednom bi ostalo bez prihoda”, rekao je Mišić.

Sadašnjih 500 milijuna kuna je oko šest posto zagrebačkog proračuna. “Potrošiti toliko za demografiju nije loše, ali… 2016. kada je uvedena mjera, rođeno je 8158 djece, a tri godine kasnije, 69 djece manje. Trošimo 500 milijuna kuna tzv. za demografiju, a rezultata očito nema”, rekao je Mišić.



“Procjena je da bi se sa 100 milijuna kuna mogao osigurati besplatan vrtić za svu djecu u Zagrebu. To bi bio dodatan trošak za Grad kada bismo roditelje oslobodili naknade. 400 milijuna kuna razlike je 10 novih vrtića. Trenutni kapaciteti nisu dovoljni. 500 milijuna kuna kako se sad troši ne donosi rezultate, a imamo konkretne načine kako taj novac možemo preusmjeriti na dobrobit zajednice”, ističe Mišić.

“Djeca čiji su roditelji korisnici mjere nemaju pravo na vrtić u Zagrebu, onemogućava im se predškolsko obrazovanje. A što će biti s roditeljima nakon što najmlađe dijete napuni 15 godina? Vratiti se na tržište rada nakon 15 godina, s 50-55 godina nije lako”, upozorio je Mišić.

HDZ-ov Davor Filipović rekao je da “ni pokojni Bandić nije proizvodio afere brzinom kao Tomašević”.

“To je zaista neusporedivo. Proteklih dana i tjedana gledali smo goleme afere koje su ostale od bivše gradske uprave, uhićenja…”, komentirao je Mišić.

Smatra da je još prerano davati neke ocjene o novoj dati vlasti. “No smatram da je odluke o imenovanjima ipak trebalo opreznije donositi jer su novi gradonačelnik i gradska uprava pod velikim povećalom, ali i očekivanjima javnosti”, rekao je Mišić te dodao: “Kada preuzmeš odgovornost, trebaš se nastaviti ponašati kao što si se ponašao u oporbi. Bismo li ovaj potez kritizirali da smo oporba”.

Što se tiče bivše gradski vlasti, Mišić kaže da građani očekuju da se rasvijetli sve što se događalo posljednjih 20 godina.

SDP podržava Možemo!, postoji koalicijski sporazum, a Mišić vjeruje da će suradnja biti dobra.

“Početak je vrlo dobar i nadam se da će u tom smjeru ići dalje. Naravno da ne očekujem da će se SDP prema Tomaševiću ponašati kao što se HDZ ponašao prema Bandiću, gdje su dizali ruke za apsolutno sve, iako su na hodniku govorili da nije dobro. Kada bi SDP otišao u tom smjeru, bio bih iznimno razočaran, ali u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bi stvari mogle ići u tom smjeru”, rekao je Mišić za N1.

Komentari