Mišić: Hitno ograditi sve nesigurne zgrade u centru Zagreba

Ranko Suvar / CROPIX

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine SDP-ov Matej Mišić u petak je u Preobraženskoj ulici kod zgrade gdje se prije tjedan dana urušio dio fasade upozorio da građani u centru nisu sigurni te je od gradonačelnika Milana Bandića zatražio da hitno ogradi sve nesigurne zgrade.

“Građani Zagreba ne mogu se osjećati sigurno dok hodaju centrom grada i zbog toga tražimo od gradonačelnika da hitno ogradi sve nesigurne zgrade kako bi se izbjegle situacije da moramo paziti hoćemo li preživjeti hodanje centrom grada”, istaknuo je Mišić na konferenciji za novinare.

Mišić je podsjetio da o problemu sigurnosti građana nakon potresa, Klub gradskih zastupnika SDP-a već mjesecima upozorava te je dvoje zastupnika o tome na sjednici skupštine postavilo i pitanje gradonačelniku.

Kaže da veliki broj primjera, od Berislavićeve ulice, Bogovićeve, Mesničke, Preobraženske te jučer Britanski trg – daje razlog za zabrinutost jer se samo srećom izbjegavaju tragedije.  “Ne možemo prihvatiti izjave gradonačelnika koji kaže da ukoliko nekome cigla padne na glavu da će on dati ostavku, nego moramo vidjeti način na koji ćemo spriječiti da ikome u gradu padne cigla na glavu 11 mjeseci nakon potresa”, poručio je Mišić.



Mišić upozorava i na problem da ni obnova još uvijek nije počela.

“HDZ i gospodin Vanđelić igrali su ping-pong i zapravo su razmišljali o svojim taktičkim strategijama kako će izaći na lokalne izbore”, kaže Mišić.

“Došlo je proljetno vrijeme, Zagreb je trebao danas biti veliko gradilište. Međutim, jedino što vidimo je opadanje crijepova i fasada.

“Gradonačelniče Bandić, premijeru Plenković, ravnatelju Fonda Vanđeliću – probudite se, Zagreb više nema vremena čekati”, poručuje im Mišić.

Ukoliko do toga ne dođe do lokalnih izbora, Mišić najavljuje da će SDP koji će sigurno participirati u novoj gradskoj vlasti, prvu stvar koju će napraviti biti jasan plan obnove. Također, svi objekti će biti ograđeni tako da ne postoji opasnost za građane da im se nešto uruši na glavu, poručuje Mišić.

Poziva i premijera Plenkovića da se veliki novac koji je skupljen u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa” po jasnim kriterijima i transparentno podijeli građanima čiji su objekti oštećeni. Upozorio je i da još uvijek na sjednici Vlade nije bila odluka o otpisu računa za struju Zagrepčanima koji nakon potresa žive u stambenim kontejnerima.

Komentirajući rušenje dimnjaka ciglane, Mišić je rekao da smo “svi nesretni zbog toga što ih više nema” te da se treba vidjeti koja je pozadina toga. Pozvao je institucije da istraže je li se nezakonito pogodovalo nekome i da se vidi što će na tom mjestu biti.

Komentari