Mišić: Bandić planira zadužiti građane putem ZET-a za 537 milijuna kuna

Pri usvajanju proračuna prošle godine planiralo se 29 milijuna kuna za žičaru, a samo u prvih šest mjeseci potrošeno je četiri puta više, rekao je SDP-ov zastupnik u Skupštini Grada Zagreba Matej Mišić za Otvoreno.

“Više puta sam upozoravao gradonačelnika kako u proračunu za ovaj projekt nedostaje 300 milijuna kuna. Očekivano nisam dobio odgovor, ali sam saznao da Rudiju treba kućica”, rekao je Mišić.

Podsjetio je kako ZET i Grad Zagreb grade najskuplju žičaru u Europi.

“Dakle, 29 milijuna planirano je za cijelu 2019. godinu, a u prvih je pola godine potrošeno 107 milijuna, dakle, premašeno za gotovo 80 milijuna kuna. Još u ožujku smo ukazivali na to, tražili smo izvješće gradonačlnika kako će se to pokriti, a gradonačelnik je rekao da će napraviti koliko god rebelensa tijekom godine bude potrebno, a ni jedan nije napravljen.



Mišić: Nova zaduženja plaćat će neke druge uprave

Saznali smo i nešto novo. Grad će se putem ZET-a zadužiti za izgradnju žičare. Jučer je gradska skupština, odnosno većina, dala odobrenje da grad može dati jamstva za zaduženja gradskih firmi, pa tako i ZET-a, sa planiranih 50 milijuna na 550 milijuna kuna. Pitali smo zašto, a odgovor je vrlo jasan – plan je da se ZET zaduži za 450 milijuna kuna za izgradnju žičare”, rekao je gradski zastupnik.

Međutim na novom Dnevnom redu pojavila se nova informacija.

“Gradonačelnik Bandić planira zadužiti građane putem ZET-a za 537 milijuna kuna. Dakle ne više 450 milijuna s koliko smo ranije bili upoznati, a razlog je izgradnja žičare. Tu žičaru koja se nakon 12 godina planiranja i najava napokon gradi Bandić namjerava financirat  kroz zaduživanje. T znači da će narednih 15 godina dug otplaćivati neke druge gradske uprave i druge generacije”, rekao je Mišić.

Dodaje kako ga zanima samo gdje je nestao novac koji se stavljao u proračun za izgradnju žičare posljednjih 12 godina koliko se žičara planira obnoviti i zašto Grad Zagreb s obzirom na to da ima najveći proračun od svih jedinica lokalne samouprave od 10 milijardi kuna nema novca niti za dio projekta?

“Sad čekamo novu sjednicu Skupštine da vidimo hoće li HDZ podržati ovakvo kreditiranje”, rekao je za Otvoreno Matej Mišić.

Komentari